Mellokollen.se analyserar datan bakom låtarna i Melodifestivalen.
JOURNALISTIK 3.0

Mellokollen - datanördens #melfest

I helgen drar årets upplaga av Melodifestivalen igång och med detta såklart även en massiv mediebevakning. Och alla som rapporterar om denna schlagerfest år efter år funderar säkerligen på hur bevakningen går att förnya.
   Det har inte minst ett gäng datanördar gjort – och skapat tjänsten Mellokollen.se som analyserar tävlingsbidragens texter. 

Mellokollen är en tjänst som ger sig i kast med att analysera låttexterna i Melodifestivalen. Genom att djupdyka i textdatan analyseras vad artisterna sjunger om, vilka de vanligaste kärleksorden är, vilka låtar som är deppigast respektive peppigast. Och så vidare.

Redan nu ligger Mellokollens analyser av tidigare Melodifestivalbidrag uppe för den som vill se vilka låtar som haft högst respektive lägst "glädjepoäng" sedan 2002, och när tävlingen drar igång kommer en ny analys att publiceras varje vecka fram till finalen. På sajten går det att läsa mer om hur dataanalyserna gjorts.
   Hardcoredatanördar hittar databasen bakom Mellokollen på GitHub

Mellokollen.se har skapats av dataanalytikerna Love Hansson, Luminita Moruz och Cédric Perriard. Design: Jonathan Hise Kaldma. Här finns @mellokollen på Twitter

Har du sett fler innovativa, nördiga eller ovanliga varianter på Mellobevakning? Andra roliga Mellorelaterade datatjänster? Tipsa gärna Medieormen i kommentarsfältet

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".