"Jon & Alex" Mads Nissens vinnarbild i World Press Photo of the year 2015 som alltså inte efterbehandlats på otillåtet vis FOTO: Mads Nissen
"Jon & Alex" - Mads Nissens vinnarbild i World Press Photo of the year 2015 som alltså INTE efterbehandlats på otillåtet vis FOTO: Mads Nissen
DEBATT

Bildredigeringsdebatt efter att många diskats i World Press Photo

En debatt har blossat upp efter att flera fotografer diskvalificerades från årets upplaga av den prestigefyllda, bildjournalistiska tävlingen World Press Photo på grund av allt för omfattande efterbehandling av bilderna.

I New York Times-bloggen Lens finns några inlägg i diskussionen - som kanske lika mycket handlar om var den etiska gränsen ska gå för digital bildredigering för nyhetsfoto, som reglerna i själva tävlingen.

Jurymedlemmen Michele McNally skriver i sitt inlägg att "det behövs nya regler" i tävlingen och att detta blev plågsamt tydligt för juryn när 20 procent av fotograferna i år diskvalificerades efter att deras bidrag jämförts med bilderna i obehandlat råformat (RAW) - vilket finalister ombeds tillhandahålla enligt tävlingsreglerna. Inte bara färg- och ljustoner hade justerats, skriver McNally, utan även större photoshopingrepp hade gjorts, såsom helt bortsuddade eller inklistrade element. "När bidragen jämfördes med originalen gick det inte att se att det var samma bilder" skriver McNally.

En av de diskvalificerade fotograferna, som själv inte tycker att hen brutitit mot reglerna, skriver ett anonymt inlägg och menar att "reglerna har blivit otydliga" efter digitaliseringen och Photoshops genomslag. Hen tycker att en rimlig grundregel kunde vara att "inte hitta på saker" och kalla det för fotojournalistik, men ställer samtidigt frågan om vad "sanning" är beträffande bilder. Hen menar att foto är en konstform där man exempelvis alltid har jobbat med olika former av manipulering, såsom olika exponeringar där ingen är mer eller mindre "äkta" och att "världen är van vid filter och manipulering av estetiska skäl."

Läs inläggen i fotobloggen Lens, 17 februari: "Debating the Rules and Ethics of Digital Photojournalism"

Vinnaren i World Press Photo of the Year 2015 blev den danske fotografen Mads Nissen med sin bild av gaykärleksparet Jon och Alex i St Petersburg, Ryssland.

Cecilia Djurberg
Medieormen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".