JOURNALISTIK 3.0

När internetlogiken går som en klocka

I veckan fick en nyhet om en pojke som heter Ahmed och som hade tagit med sig sin hemmabyggda klocka till skolan en enorm spridning på nätet. Dramat – som utvecklades till kampanjen #IStandWhithAhmed  – följde internetlogiken och inflytelserika, digitala riddare ryckte ut till Ahmeds stöd.

Det blev snabbt en nyhet i sig att så många stödde 14-årige Ahmed Mohamed, student vid MacArthur High School i Texas, när nyheten om att han fängslats sedan en lärare tyckt att den hembyggda klockan han tagit med sig till skolan liknade en bomb och larmat polisen. Varpå Ahmed fördes bort i handfängsel och nätkampanjen för att han skulle släppas tog fart.

Brevet från skolan till föräldrarna blev en egen nyhet.

President Barack Obama twittrade sitt stöd med en bifogad inbjudan till Vita Huset

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg ryckte också ut, och hans postning blev, liksom Obamas, i sig en viral hit

Och två dagar efter händelsen skojar internet redan friskt om den– till Ahmeds fördel.

I skrivande stund uppdateras inläggen under hashtaggen #IStandWithAhmed fortfarande i en rasande fart på Twitter och Facebook 

Frågan jag ställer mig nu: Varför följer jag, i Sverige, detta i realtid och hur kan något som mycket väl kunde ha stannat vid en lokaltidningsnyhet få detta globala genomslag? Svaret, gissar jag, är: för att händelsen prickade in flera viktiga parametrar för vad som inte bara är en bra nyhet, utan även blir en viral hit – inte minst nätets möjlighet att överbrygga geografiska avstånd i kombination med gammelmedias fascination för virala hittar och nyhetsvärdering utifrån vad digitala influencers, som Obama och Zuckerberg, bedömer som viktigt och skriver om i sociala medier. Att jag skriver om nyheten och metanyheten här, på Sveriges Radios Medieormen, metabekräftar inte minst också denna tes.

Kort sagt: det är så här det fungerar när internetlogiken går som en klocka.

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista