JOURNALISTIK 3.0

Medieutredning med medborgarperspektiv

På torsdagen överlämnade utredaren Anette Novak Medieutredningens delbetänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke. Medieutredningen ska, när den är färdig, komma med förslag på åtgärder för en ny mediepolitik. Delbetänkandet har fokus på medborgarperspektivet och de problemställningar som kopplas till det nya medielandskapet.

Medieutredningen har i sitt delbetänkande gjort ett försök att skissa upp dagens medielandskap och tittat på exempelvis förändrade medievanor och demokratiska risker. Utredarna säger sig ha velat fokusera på medborgarperspektivet:
   – Vi har under den första fasen av utredningsarbetet fokuserat på medborgarnas behov och kartlagt tillgången till och användningen av kvalitativ journalistik i det nya, framväxande medielandskapet. En slutsats är att det svåra ekonomiska läget för de kommersiella medierna redan drabbat demokratin, säger Anette Novak i ett pressmeddelande. 

presskonferensen på Fryshuset i Stockholm på torsdagen fanns den så kallade framtidens publik representerad, i form av ett gäng gymnasieelever som under frågerundan ställde den både självklara och viktiga frågan till Medieutredningen:
   – Vad definierar ni som medier?

Medieutredningens forskningsledare Oscar Westlund svarade:
– Något slags plattform genom vilken man kan producera och distribuera innehåll.

Gymnasieeleverna undrade även om utredarna tror att sociala medier kommer att ta över nyhetsrapporteringen, och om detta i så fall var bra eller dåligt. Anette Novak svarade att vi redan vet att de stora plattformarna har dedikerade resurser för att ta över nyhetsspridningen, men att de samtidigt inte verkar vilja ta ansvar för innehållet. Anette Novak svarade också att hon ur demokratihänsyn personligen tycker att det "inte är av godo" att vi inte har någon insyn i hur de algoritmer som påverkar vad vi får ta del av via sociala medier är konstruerade.

Jeanette Gustafsdotter, som är vd för Tidningsutgivarna och satt i publiken på presskonferensen, ville gärna göra ett medskick till ungdomarna att "inte bara läsa det era vänner delar" i sociala medier utan rådde dem att försöka bredda nyhetskonsumtionen.
   Ett varningens finger alltså för den så kallade filterbubblan, som länge varit under diskussion (inte minst här på Medieormen)  och som även mediestrategen Brit Stakston och medieforskaren Jonas Anderson Schwarz diskuterade i Sveriges Radio Studio Ett 4 november.

Förslagen till den nya mediepolitiken presenteras i ett slutbetänkande i april 2016.

Medieutredningens presskonferens webbsändes och kan ses här

Här kan du läsa/ladda ner Medieutredningens delbetänkande "Medieborgarna & medierna - En digital värld av rättigheter, skyldigheter, möjligheter och ansvar"

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista