JOURNALISTIK 3.0

Medieveckan som gick: Parisattackerna och källkritiken

I måndags 16 november fyllde Medieormen 5 år, men kalasstämningen uteblev då helgen och medieveckan dominerades av terrorattackerna i Paris. På Medieormens Facebooksida har vi följt händelserna ur ett metamedieperspektiv och här kommer en veckosammanfattning.

Medierna i P1 var snabba att konfrontera Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl med frågor om hur det kom sig att Sveriges Radios rapportering kom igång så sent. Lyssna här Senare i veckan tog även Nordegren & Epstein i P1 upp kritiken mot public service Parisrapportering. Lyssna här.

Men det fanns flera anledningar till mediekritik i samband med de fruktansvärda terrorattackerna i Paris. På lördagen 14 november skrev vi, på Medieormens Facebook:

"Med anledning av gårdagens attacker i Paris sänder Ekot extra och Sveriges Radio ändrar i sina tablåer. När sådant här händer arbetar journalister mycket och snabbt och som läsare/lyssnare/tittare gäller det att försöka förstå vad som är sant och vad som kanske bara är rykten. I den digitala verkligheten går det fort för felaktiga uppgifter att sprida sig globalt via retweets och ompostningar. Det gäller att hålla huvudet kallt."

Vi tipsade därför samtidigt om

Och igår, torsdag 19 november, gjorde vi två uppföljande poster om källkritik med länktips till en artikel som handlar om att Reuters förbjuder användandet av RAW-bilder eftersom de kan manipuleras (läs även tidigare inlägg på Medieormen om bildredigeringsdebatten kring fototävlingen World Press Photo) och så delade vi Jack Werners text ”Just precis nu är din källkritik som allra viktigast” i Di Digital där han tipsar om fem punkter att ha i bakhuvudet för alla som rör sig på internet – vilket i synnerhet gäller journalister – och särskilt vid stora nyhetshändelser:

  • Vem är källan till informationen? 
  • Hur säger sig källan ha fått tillgång till informationen?
  • Finns det konkreta fakta att ta fasta på?
  • Vem eller vad omnämns i informationen? 
  • Andas, ta det lugnt, och tänk till en extra gång innan du delar vidare.

Du som vill hålla dig uppdaterad om medieutvecklingen via ditt Facebookflöde och diskutera den med oss är varmt välkommen att följa Medieormen på Facebook

Fler artiklar och poddar om källkritik hittar du här på Medieormen

Trevlig helg

Medieormen
twitter.com/medieormen