DEBATT

Global studie: Kvinnor i nyhetsskugga

I dag presenterades den globala genusstudien Global Media Monitoring Project (GMMP) som mäter andelen kvinnor respektive män i nyhetsmedier. Enligt undersökningen är ”kvinnor fortsatt marginaliserade på nyhetsagendan” – endast en fjärdedel (24 procent) av de som syns och hörs i det globala nyhetsflödet är kvinnor.

Global Media Monitoring Project (GMMP) genomförs vart femte år och granskar hur kvinnor och män speglas i nyhetsmedier under en dag. Årets undersökning innehåller data från 114 länder och omfattar analyser på global, regional och nationell nivå. En sammanfattning av resultatet visar att kvinnor befinner sig i global nyhetsskugga:

  • Över hela världen är endast 24 procent av alla som figurerar i tidningar, radio och tv-nyheter kvinnor – det är samma nivå som 2010
  • Kvinnors relativa osynlighet i traditionella nyhetsmedier har överförts till digitala nyhetskanaler. Endast 26 procent av människor i nyheter på nätet och i nyhetstweets är kvinnor
  • 8 av 10 yrkesföreträdare inom politik och näringsliv är män i det globala nyhetsflödet, sportens företrädare utgörs av 93 procent män. 
  • Det finns ett globalt glastak för kvinnliga nyhetsreportrar, 37 procent av nyheterna rapporteras av kvinnor. Samma siffror som för tio år sedan
  • I svenska medier utgör kvinnor 31 procent av de som kommer till tals

Idag skriver också Maria Edström, lektor JMG och nationell koordinator för GMMP, Josefine Jacobsson, masterstudent MR, Göteborgs universitet, Carina Holm, Allt är Möjligt, Christina Hagner, Kvinna till Kvinna och Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen en gemensam debattartikel på Aftonbladet Debatt utifrån resultatet i rapporten och kommenterar särskilt statistiken som rör Sverige, och som redovisas i rapporten ”Räkna med kvinnor” (Skriven av Maria Edström och Josefine Jacobsson):

”I Sverige är vi i samma situation som för 15 år sedan, och därmed har länder som USA, Rumänien, Bolivia och Pakistan blivit bättre än Sverige på att låta kvinnor komma till tals. Samtidigt har det svenska samhället utvecklats – andelen kvinnor har ökat inom de flesta samhällssektorer och det finns gott om kvinnliga företrädare. Ändå är bara 21 procent av experterna i nyhetsflödet kvinnor. Av någon anledning hänger medierna inte med i utvecklingen."
/…/  
"Sverige är ett av världens mest jämställda länder – varför syns inte det i nyheterna?”

  

Här finns hela inlägget på Aftonbladet Debatt: "När ska kvinnor få plats i nyheterna?"

Här finns rapporten ”Räkna med kvinnor”

Sammanfattning av studien på Svenska: "Svenska medier inte längre bäst i klassen på jämställdhet"

Här finns den internationella studien Global Media Monitoring Project 2015 (på engelska) och här finns ett sammanfattande pressmeddelande på engelska

Medieormen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".