JOURNALISTIK 3.0

Nytt videoverktyg ska underlätta crowdsourcad krigsrapportering

”Det borde vara lättare för individer och organisationer att analysera video och data som sprids för att avslöja vad som händer i konfliktzoner.”
   Det tyckte Jigsaw (tidigare känt som Google Ideas), som på onsdagen, i samarbete med Storyful, lanserade verktyget Montage som open source.

Med hjälp av tjänsten Montage ska journalister och andra lättare kunna hitta videoklipp från särskilda platser och händelser och verktyget har en uttalad ambition att underlätta verifieringsprocesserna av videoklipp just på Youtube. Användarna ska också lätt kunna finna andra användare med samma behov och sätta ihop ett team för att hjälpas åt med videoanalyserna
   Verktyget, som är gratis att använda, finns här (ännu i Beta) och även som app och Chrome-tillägg.

Skaparna av Montage inspirerades av Eliot Higgins, som blev känd under pseudonumen ”Brown Moses” för sitt bloggande om Syrienkriget, och sitt öppna granskande av användargenererat material från konflikterna, men som för två år sedan tog sin open source-journalistik vidare i form av sajten Bellingcat

Här beskriver Justin Kosslyn och Yasmin Green från Jigsaw själva idén med Montage och hur verktyget är tänkt att fungera.

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
http://twitter.com/ceciliadjurberg

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".