NYT-redaktör om Facebook Live-satsning: "För mycket, för tidigt"

Det har gått fyra månader sedan New York Times började sända Facebook live-video. NYT:s publikredaktör Liz Spayd utvärderar, på ett väldigt självkritiskt sätt, hur satsningen har gått.

"Facebook Live: Too Much, Too Soon" är rubriken på Liz Spayds väldigt självkritiska text om New York Times satsning på livevideo på Facebook, vilket enligt uppgift också är mediehusets första satsning på att producera innehåll exklusivt för en annan plattform. Spayds slutsats är bland annat att ”resultattavlan blinkar redan. Några fick guldmedalj. Andra gjorde starka resultat. Och mycket skulle aldrig ens ha kommit med i laget.”

Det hon menar är att flera av videojobben skiljer sig från vad de tidigare har ansett vara publiceringsvärt. Många är bra, tycker hon, och nämner några lyckade exempel, men ”många lever inte upp till den journalistiska kvalitet man förknippar med New York Times.” Flera videoklipp är "tråkiga", håller på för länge och de har fått kritiska kommentarer från sin publik om kvaliteten, om tekniska brister som dåligt ljud med mera.

Varför de gör satsningen? Spayd berättar hur Facebook betalar NYT “konfidentiella” pengasummor för att bidra med videoinnehåll och hon citerar en reporter som övervakar Facebook live-teamet och som förklarar att idén med satsningen är dels att producera material som tilltalar den yngre Facebookpubliken, dels att lära redaktionerna att tänka mer på sin publik. Liz Spayd skriver att hon förstår poängen med direktsänd, interaktiv video och hon ser det som självklart för ett stort mediehus att experimentera digitalt, men hon tycker att kvaliteten är viktig att bevara och sammanfattar sin bild av Facebook Live så här:

”Think of it like the annoying kid in high school who somehow gets invited to all the good parties; you hang out with him because he opens doors, not because he’s your best friend. This is the same, only with higher stakes.”

 Läs hennes text här: Facebook Live: Too Much, Too Soon


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".