Avklätt i Sovjet. Nakenbilden på de duschande männen i Moskva är publicerad med tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.
Avklätt i Sovjet. Nakenbilden på de duschande männen i Moskva är publicerad med tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Foto: SVT BILD

Playboy vinner i EU-domstolen mot sajt som länkat deras nakenbilder

Att länka till nakenbilder i vinstsyfte kan vara olagligt. Nyligen kom en dom på EU-nivå som gav den holländska upplagan av herrtidningen Playboy rätt mot en sajt som länkat till Playboys upphovsrättsskyddade nakenbilder.
   Kan domen påverka mediers möjligheter att länka fritt? Medieormen reder ut saken.

Holländska Playboy har vunnit ett upphovsrättsmål i EU-domstolen mot sajten GeenStijl, som länkat till ett arkiv som olovligt lagt ut nakenbilder som Playboy har licensrättigheterna till. Detta rapporterar The Guardian.

Domen utmanar idén om att länkning på internet ska vara fri, och slår fast att upphovsrätten är starkare än nätfriheten.  

Vad kan domen få för betydelse för medier som dagligen länkar till allt möjligt på internet? Kommer kraven öka på att vi måste kontrollera att allt i slutet på en länkning är publicerat med upphovsmannens tillstånd? 

Medieormen rådfrågade Sveriges Radios bolagsjurist Anna Wesslau om vad som gäller. Hon svarade så här: 

– Man är enligt tidigare praxis fri att länka till sådant som ligger ute med upphovsmannens tillstånd, om inte innehållet ligger bakom betalvägg eller annan begränsning (Svensson-målet, C-466/12). I Bestwater-målet (C-348/13) gjorde EU-domstolen samma tolkning angående inbäddning. I det här målet (GS Media, C-160/15) prövades om man är fri att länka till material som ligger ute utan upphovsmannens tillstånd.

– Domstolen kom fram till att man kan göra det om man inte har vinstsyfte med länkningen och man inte heller har blivit underrättad om att materialet ligger ute utan upphovsmannens tillstånd. Om man har vinstsyfte med sin länkning ”kan det förväntas av den som tillhandahåller länken att denne utför nödvändig kontroll för att försäkra sig om att det aktuella verket inte olagligen publicerats på den webbplats som hyperlänkarna hänvisar till.

– Rättighetshavarna kan enligt domen agera inte bara mot den första publiceringen utan mot var och en som i vinstsyfte lagt en länk till verket, och mot dem som utan vinstsyfte fått veta att materialet publicerats utan upphovsmannens tillstånd eller de som tagit bort begränsningar som betalväggar och dylikt.

Hur definieras då vinstsyfte?

– Av tidigare praxis (SGAE - C-306/05, SCF - C‑135/10, Football Association Premier League m.fl. - C‑403/08 och C‑429/08) kan man se att om man använder upphovsrättsligt skyddat material för att locka kunder och därmed dra vinning så har man vinstsyfte.

Till exempel:

  • Tandläkarklinik – ej vinstsyfte då begränsad kundkrets som ej är lockad av just musiken.
  • Hotellrum – vinstsyfte, extra tjänst hotellet drar viss fördel av, kan påverka hotells status och rumspriser.
  • Fotboll på pub – vinstsyfte då det lockar kunder och därmed påverkas pubens ekonomiska resultat.

 Vad betyder detta för oss på Sveriges Radio, som inte tjänar pengar på att länka från våra publiceringar?

– Svårt att säga, men med tanke på att vi ändå får x miljarder/år från rundradiokontot, att vi har ett stort välorganiserat företag och då vi inte behöver slåss om kunderna i vinstsyfte så bör vi väl ha utrymme att ”utföra nödvändig kontroll”.

– Hållningen är ju också att vi ska vara restriktiva med att länka till upphovsrättsligt skyddat material som är publicerat utan upphovsmannens tillstånd. Om vi ska bädda in sådant material ska det finnas mycket starka journalistiska skäl och beslutas av ansvarig chef (Sociala medier-handboken s. 202).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".