Norsk lokaltidning fälls för Facebookuppdatering

PFU, norska motsvarigheten till Pressens opinionsnämnd, har för första gången fällt en lokaltidning för en Facebookpostning. Men det var inte innehållet i ursprungsartikeln som var problemet, enligt PFU:s uttalande, utan hur den vinklades när den lades ut på Facebook. Detta rapporeterar Medier24.

I juli skrev norska Hålogaland Avis om en trafikolycka som orsakats av fortkörning med misstänkt rattfylleri. Det visade sig senare stämma att det varit fråga om rattfylla, men vid tidpunkten för publiceringen var det fortfarande bara en misstanke. Dock vinklades nyheten i publiceringen på Facebook som ett konstaterat fall av rattfylleri – vilket PFU menar strider mot de pressetiska reglerna. Dessa som säger att rubrik, ingress och bild måste ha täckning i artikeln - och som i det norska regelverket formuleras: "Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet." Vilket puffen på Facebook alltså inte hade vid publiceringstillfället.
   – När medier använder Facebook som publiceringsplattform gäller naturligtvis pressetiken där också, säger Anders Opdahl, vice ordförande i PFU till Medier24.

Detta är, enligt Anders Opdahl och Norsk Presseforbund, första gången en nättidning fälls för en Facebookdelning på dessa grunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".