DEBATT

Kommentarer till Medieutredningen

På måndagen presenterades Medieutredningen. Av många medieföreträdare efterlängtad med hopp om förslag som kan råda bot på den pågående mediekrisen. Utredaren Anette Novak sammanfattar inledningsvis i slutbetänkandet: ”Om vi inte lyckas stärka medielandskapet är det inte bara kultur och medieområdet som drabbas. Det är hela den svenska demokratin.”
    Medieormen har samlat några kommentarer.

I korthet är huvudförslaget ett nytt mediestöd ”till allmänna nyhetsmedier oavsett innehålls- eller spridningsform” från och med 1 januari 2018, som ersättning för det tidigare presstödet och som ”syftar till att stärka demokratin i Sverige”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kommenterade Medieutredningen i ett pressmeddelande:
   – Vi välkomnar en utredning med förslag på hur det går att stärka den viktiga lokala journalistiken. Kan pressen stärkas utan att det går ut över mångfald och vår roll så är det givetvis bra. Det är positivt att utredaren säger att det innebär en tydlig risk för försämring att ta medel från public service för att finansiera presstödet.

SVT:s vd Hanna Stjärne tycker också att det är bra att utredningen avfärdat idén om att ta pengar från public service till nya mediepolitiska insatser och i sin kommentar säger hon:
   – Det är bra att utredaren lyfter fram de internationella plattformarnas stora påverkan på mediebranschen och lyfter fram att Google redan idag har större reklamintäkter än den samlade dagspressen.

Andreas Ekström tycker att mediepolitikens uppgift är att "hålla sig ur vägen och inte särbehandla negativt" och även han tar i sin kommentar i Sydsvenskan upp nätjättarnas makt och pengar: "Vi har kommit så långt in i den digitala revolutionen att vi kan syna det där" skriver han och efterfrågar en global rättviseskatt: "Låt nätjättarna betala sin del", tycker Ekström.

I Aftonbladet recenserar Jan Scherman presskonferensen och kallar den för ”svamlig”. Han skriver ” Jag fylls tyvärr av stor oro. Inte i första hand för den verbala varmluften, utan för att förslaget är så motsägelsefullt, ofullständigt och osäkert när det gäller huruvida det uppnår sina syften. I vissa lägen faktiskt farligt för just det fria ordet.”

Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, är kritisk mot kriterierna för det nya mediestödet och skriver, under rubriken "Spela inte roulette med yttrandefriheten", i Expressen: ” Det kan framstå som välmenande att medier som väcker "misstro", utan att de gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, inte ska få statligt stöd. Men ur askan i elden reser sig ett hot mot yttrandefriheten när den behövs som bäst. Historien har gott om exempel på hur staten direkt eller mer subtilt försökt styra medierna i kristider."

En bomb och lågintensiv hatpropaganda. Det hade vi inte väntat oss i medieutredningen” var Thomas Mattssons, chefredaktör på Expressen, kommentar till det som sägs om en ”ny fristående organisation” som tolkats som ett nytt public service-bolag och han skrev: ”Här finns ju en tydlig intressekonflikt som inte är särskilt tilltalande för publicister, och knappast heller för politiker, och den handlar om att kanske tvingas behöva välja mellan att försöka säkra utgivningen små lokaltidningar eller värna stora public service-verksamheterna.”

I Dagens Media är Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, och Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, citerade. Båda är skeptiska till förslaget om ett nytt mediebolag. Deras respektive kommentarer är också citerade i Journalisten, där det framgår att SJF och TU är positiva till en mediestödsnämnd.

Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, beklagar att medieutredningen inte tagit någon hänsyn till tidskrifterna: ”Ett stort antal svenska tidskrifter är viktiga röster i demokratin, men detta förbigås så gott som helt i utredningen.” På Sveriges Tidskrifter har man också räknat pengar och är tveksamma till att ekonomin går ihop för det Medieutredningen föreslår och skriver: ”Det nya mediestödet är en ekvation med en rad okända faktorer.”

Daniel Nordström, Mittmedia, har många positiva kommentarer till Medieutredningen och tycker att den ” i det stora hela på ett relevant sätt beskrivit mediebranschens situation”, men ritar också upp frågetecken. Han tycker att det är bra med det nya mediestödet men eftersom inte public service omfattats i utredningen anser han att ”pusslet inte är helt”.

Hans Lindeberg, ÖP, saknar konkreta förslag på bredbandsutbyggnad och förbättad mobiltäckning, vilket han framhåller som en förutsättning för människors framtida möjligheter att ta del av journalistik: "Medieutredningen missar att trycka på för #rättvistäckning" 

Diskussionerna har alltså gått varma sedan Medieutredningen presenterades, och under tisdagen har utredarna kommit med några klargöranden av saker som de menar är missförstånd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".