Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
POLITIK OCH STATISTIK

Lärdomar att dra efter USA-valets opinionsmätningsmissar

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 12.32

Den som valde att tro på opinionsmätningarna inför USA-valdagen kunde bli överraskad av valresultatet. På statistikoraklet Nate Silvers blogg FiveThirtyEight finns en läsvärd text som ger lite klarhet, och väcker tankar om hur journalistiken egentligen ska förhålla sig till opinionsmätningar.

Inför presidentvalet 2008 prickade den amerikanska statistikern Nate Silver rätt utgång i 49 av 50 delstater. Detta gav honom jobb på New York Times och en maktposition i amerikansk offentlighet. Efter att i 2012 års presidentval satt hela raden rätt uppnådde han i princip orakelstatus. Datajournalisten Jens Finnäs skrev då här på Medieormen om datanörden som blev hjälte i USA-valet.

Nate Silvers statistiska metod för att förutspå valvinnaren är baserad på opinionsmätningar, och bygger på att dessa är tillförlitliga. Men om opinionsmätningarna avviker för mycket spricker Silvers metod. Och de efterföljande diskussionerna om årets presidentval i USA, och mediebevakningen av detsamma, har just handlat mycket om hur fel opinionsmätningarna slog. ”Opinionsbranschen är i en allt djupare förtroendekris” sa exempelvis Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach efter presidentvalresultatet.

Nate Silver har efter framgångarna med tidigare valspådomar startat sajten FiveThirtyEight - med fokus på politik, statistisk och opinionsmätningar. Där skriver nu hans kollegor Carl Bialik och Harry Enten efter valet en läsvärd text om pollmissarna ”The Polls Missed Trump. We Asked Pollsters Why."
    Deras slutsats är att det fortfarande är för tidigt att svara på alla frågetecken om vad som gick snett, men de skriver pedagogiskt och självkritiskt om felmarginaler och statistiska risker: 

“Pollsters will need weeks or months to sort through what happened, and some had bigger misses than others. Some also were finished polling before the full effects of FBI Director James Comey’s letter to Congress could be felt.”

Flera av opinionsundersökarna som intervjuats av FiveThirtyEight avfärdar dock redan nu teorin om att Trumpväljarna skulle ha varit för blyga för att berätta att de skulle rösta på Trump, men vissa framhåller att kvinnliga Trumpsupportrar kan ha varit särskilt obekväma att prata med enkätundersökarna om hur de tänkt rösta. Och Nick Gourevitch, från Global Strategy Group har en teori om att underskattningen av Trumpstödet kan bero på att det inom väljargruppen finns en särskild misstro mot institutioner och opinionsmätare. 

Berwood Yost från Franklin & Marshall College säger till FiveThirtyEight att han vill se mer fokus på osäkerhet kring opinionsmätnignar och drar slutsatsen ”Certainty is rewarded, it seems." 

Bialik och Enten sammanfattar:

”Pollsters, and the media companies whose dwindling budgets have left them commissioning fewer polls, have to decide where to go from here”

Kanske är det läge för journalistiken att fundera över vad vi kan lära oss av denna påtagliga opinionsmätningsmiss. Fundera över hur rapporteringen av denna typ av prognoser och uppskattningar ska se ut framöver. 

En opinionsmätning är ju en typ av prognos som görs utifrån en rad parametrar, som alltid är påverkningsbara fram tills valsedeln verkligen läggs i urnan. Det enda som egentligen kan betraktas som fakta om ett valresultat är antalet röster i valurnan. Allt annat är väl - om man lägger handen på hjärtat - att betrakta som spekulationer? Vi kanske behöver vara tydligare med detta mot vår publik? Skilja bättre mellan gissningar och fakta?

Läs: "The Polls Missed Trump. We Asked Pollsters Why."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".