Nils Funcke. FOTO: Martin Camitz
Nils Funcke. FOTO: Martin Camitz
DEBATT

Nils Funcke: Allvarligt att politiker hotar säga upp Metros SL-avtal

Kritiken mot att finansmannen Mats Qviberg blivit delägare i tidningen Metro trappades upp efter en omdiskuterad intervju med Qviberg i Nyheter Idag. Flera medarbetare har nu lämnat Metro i protest, rapporterar Dagens Media.
   En aspekt som kommit bort i debatten, menar journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, är allvaret i att landstingspolitikern Tomas Eriksson, MP, nu vill häva distributionsavtalet mellan SL och Metro.

Finansmannen och nyblivne tidningsägaren Mats Qviberg är svårfångad. Han gillar att provocera och dra i spikarna och har bland annat kallat en journalist för ”stalinist”. Då blev det liv i medieluckan.

Det som upprört är inte bara vad Qviberg sagt utan att han låtit sig intervjuas i Nyheter Idag. En webbtidning som i bland annat Dagens Nyheter (13/5) beskrivs som ”högerpopulistisk” och enligt en granskning i Expressen (27/3) har koppling till Sverigedemokraterna.
   Denna närmast sjukliga associationslusta och skuldsmetande och etiketterande är för det mesta tröttsam. Men när politiker frivilligt eller avtvingas en uppfattning blir det inte bara tröttande utan också avslöjande för hur låg deras kunskap och intresse är för informations- och yttrandefriheten som de i nästa andetag prisar.

Miljöpartiets gruppledare i Stockholms län, Tomas Eriksson, lyckas skrämma Qviberg till att pudla genom att förklara att Metros avtal med Storstockholms Lokaltrafik AB (SL) ska ses över. Enligt Tomas Eriksson kan SL inte distribuera Metro i tunnelbanan om den ”utvecklas till en alternativhögertidning”.
   Trots dementier om ett samarbete mellan Nyheter Idag och Metro tänker Eriksson ta upp frågan på nästa styrelsemöte med landstingsstyrelsen. SL har suveränitet att välja vilken tidning man vill ingå avtal med och distribuera i tunnelbanan. Men det är en suveränitet med begränsning, eftersom SL som landstingsägt bolag måste iaktta opartiskhet och saklighet. 

Det är allvarsamt att Eriksson hotar med uppsägning, inte på grund av avtalsbrott från Metros sida eller att tidningens innehåll förändrats i strid med det detaljrika avtal som finns mellan SL och tidningen, utan för vad Metros ägare uttryckt i en intervju som han ångrar att han överhuvudtaget gett. Det kan diskuteras om Eriksson agerat som myndighetsföreträdare, men han har de facto makt att väcka frågan om uppsägning av avtalet och det är tidstypiskt att en tung politiker uttalar bannbullor och hot när de utmanas av åsikter och personer de ogillar.

Exemplet visar vådan av att vara i beroendeställning och att politiker och myndigheter är beredda att använda sin makt, det här fallet makten över det som i alla tider varit yttrandefrihetens känsligaste och svagaste länk, distributionen. 

Att medieägare oavsett om de är affärsmän, stiftelser, aktiebolag eller privatpersoner som ärvt sin tidning måste se till att sista raden i bokslutet är svart. Skramlet att säga upp avtalet med Metro och därmed rycka undan grunden för tidningens affärsidé bet. Eriksson visste var han skulle sätta tumskruven och Qviberg vek ned sig. Inget bra karaktärsdrag hos en medieägare.

För medierna är det dags att istället för att ständigt klistra etiketter och smeta epitet på dem vars åsikter man ogillar se till vad de gör och vad de säger. När det gäller att bedöma yttranden vore det klädsamt om svenska journalister och publicister ville använda samma måttstock på andra som de själva vill bli mätta med. Att se mer till syftet med ett yttrande än själv ordvalet och inte göra sak av illa valda, plumpa, tokiga eller vulgära liknelser och paralleller.

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista