Skogstokig & ludna händer av att onanera. Eller...?

Precis som en läsare kommenterade här nedanför, så kantas onanins historia av skam, skuld och synd. Men varför så skamligt? 

  • I gamla testamentet berättas att Onan råkade spruta sin sperma på jorden istället för i sin döda brors hustru. Därmed straffade Gud honom med döden.
  • Flera böcker från 1700-talet tar upp att onani är farligt för människan. Den schweiziska läkaren Tissot skrev en avhandling om att onani kan orsaka både psykiska och fysiska sjukdomar, bland annat skulle kroppen bli svag av all sädesvätska som försvinner.

Det finns en mängd myter om att onani inte är bra. Vi kan bli galna, hysteriska och få lurviga händer om vi onanerar för mycket.

Rent historiskt har reproduktion stått i centrum för vår sexualitet. Avlar vi många barn har vi en god och sund sexualitet med andra ord. Men genom onani går människan ifrån själva avlandet av barn. Barnafödandet har dessutom setts som ett mål av människans sanna och “naturliga” väg till sexualiteten.

En annan förklaring till varför onani varit så skambelagt beror på vilka som hade makt i samhället. Exempelvis kyrkan hade stor moralisk inverkan.

Okej, så onani är alltså inte en del av den "naturliga" sexualiteten och vi kan bli lite galna av det. Nja, det kanske inte är jättemånga som tar 1700-talsforskningen på allvar i dag men det finns fortfarande en viss tabu kring onani. Vissa har bilden av att det bara är omogna och unga som onanerar innan de övergår till ett vuxet, ”normalt” sexliv. Vissa skulle aldrig berätta att de onanerar, både för att det är för privat och för pinsamt att diskutera med andra. Vad tycker du, är det fortfarande tabu?

Något jag tänkt mycket på är vad det finns för möjligheter för äldre att onanera. Enligt min erfarenhet är det ganska ovanligt med diskussioner om sex och samliv på äldreboenden. Får alla människor i det svenska samhället ens möjlighet till att onanera? En sak som vi kan fundera på är hur det blir när vårdpersonal i vissa fall sätter hårt åtsittande blöjor på äldrepersoner på boenden. Hur skall de då komma åt att smeka sig själva?

Ni läsare får gärna komma med era synpunkter och åsikter.
Ha en toppen onani-vecka!

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista