Foto: Creative Commons

Välkomna till fetischveckan!

Denna vecka har Ligga med P3 fetisch-tema. Vad är en fetisch egentligen?

Att ha en sexuell fetisch betyder att man sexuellt åtrår en kroppsdel eller föremål, och behöver gå utanför vad som uppfattas som "normal upphetsning" för att klassificeras som en fetisch. Olika exempel är läder, lack, lycra, högklackade stövlar, kropps-stumpar, strumpbyxor osv. Oavsett vad vi fetischerar sexuellt så kan det få konsekvenser. Vissa höjer på ögonbrynen, andra kanske tycker något är äckligt, medan vissa får problem i kärleksrelationer där den ena partnern vill något annat än vad som anses vara normalt. Att "avvika" sexuellt ses ju inte alltid med så obekymrade ögon i samhället. Så sent som vid årsskiftet 2009 tog Socialstyrelsen bort sjukdomsstämplingen av fetischism och fetischistisk transvestism!

Vi har valt att denna vecka belysa olika fetischer. Vi hoppas kunna synliggöra hur vi människor, ja egentligen alla, någon gång bryter mot normer och föreställningar i sin sexualitet. Genom att visa upp hur vi människor har olika typer av sex, och blir kåta på olika saker kan vi alla lyckas komma bortom tankar av äckel, perverst och patologiserande!

Om ni redan nu vill fördjupa er rekommenderar jag .

Välkomna till fetischveckan!

Varma hälsningar Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".