"I'm in love with the Eiffel Tower"

Under förmiddagen började jag leta efter annorlunda fetischer. Det slutade med att jag totalt snöade in på en massa youtubeklipp som handlade om att vara , alltså att tända på och få kärlekskänslor gentemot ett icke levande föremål.

Erika Eiffel har gift sig med Eiffeltornet och hade tidigare ett långt förhållande med en pilbåge. Amy är djupt förälskad i en karusell på ett nöjesfält och blir lycklig av att få ta på och kyssa den. För objectum-sexuella har föremålen själ.

Benämningen "Objectum Sexuality" myntades på 70-talet av Eija-Riitta Eklöf Berliner-Mauer, en svensk kvinna som är gift med Berlinmuren. Några av er kanske har sett henne när hon .

Jag vet inte om man kan kalla det här för en fetisch. Enligt Wikipedia betraktas fetischism som en mild psykisk avvikelse, eftersom endast den enskilde själv påverkas direkt av den, och det stämmer ju ändå ganska bra in på den här företeelsen. Men på hemsidan  klargörs det att objectum-sexualitet inte är en fetisch, eftersom "fetischister inte ser objektet som levande, som vi gör, och kan därför inte inleda och utveckla en kärleksfull relation med objektet."

Intressant är det i alla fall.

/Matilda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".