Foto: worldaidsday.org

I dag uppmärksammar vi World AIDS Day

Det började så skönt. Han kysste mig och det pirrade i hela kroppen. Jag log mot honom och tryckte min allt varmare kropp närmare honom. Jag kunde känna både hans hjärta och kuk bulta mot mig. Jag knäppte upp hans skjorta medan min tunga långsamt smekte hans läppar. Försatsen sipprade långsamt ut. Jag tänkte "det är nog fan det här som kallas kärlek". Svenska rättssystemet tänkte "det är det här som kallas början på något kriminellt, kriminellt, kriminellt".

Något som började så skönt avslutades med en allt hårdare pockande ångest och ett bultande hjärta av helt andra anledningar. Det hela kändes som en kall dusch. Jag drog snabbt på mig kläderna och bad honom gå medan tårarna rann nerför min kind. Han tittade konstigt på mig, ryckte ilsket till sig sin skjorta och smällde igen dörren. Kvar stod jag ensam och tittade mot dörren.

Idag är det World AIDS Day. Scenariot ovan är en verklighet för vissa personer som lever med hiv. I Sverige är det nämligen ett brott att som hivpositiv ha sex utan att informera om sin hivstatus, oavsett om du har skyddat dig. Ansvaret om att ha säkrare sex läggs alltså helt på den hivpositiva.

Årets tema för World AIDS Day är fördomar och okunskap. På grund av fördomar och okunskap ökar rädslan för att berätta om sin hivstatus och man riskerar att bli sedd som en hivman och inte som en person som råkar ha en infektion.

Förhoppningsvis fortsätter arbetet med att vi tillsammans försöker motverka diskrimineringen och stigmatiseringen av personer som lever med hiv. Det gäller oss alla, oavsett om vi arbetar med hivprevention på Smittsskyddet, som politiker, ledarskribent på någon tidning eller är studenter.

Vi har alla ansvar att, med respekt för människan, utforma en ansvarsfull och effektiv hivprevention. Det borde, liksom all annan diskriminering vara nolltolerans för diskriminering av hivpositiva. Idag uppmärksammas Worlds AIDS Day runt om i Sverige. Kika här för att se vad som finns nära dig! 

Mer info om debatten! 

varma hälsningar

Robert Jacobsson och Jack Lukkerz, RFSU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".