Sätter Dita Von Teese trender i fetischmodet? AP Photo/Sergey Ponomarev

Olika fetischer genomsyrar modet och sätter trender

Fetischer genomsyrar modet, inte bara för de invigda. En heldräkt i latex, läderbyxor och jockstraps. Se bara på Marilyn Manson, burlesque-trenderna och uniformsanvändandet som kommer och går. Modet och konsten influeras starkt av våra föreställningar och bilder av fetischer.

Det jag tycker är intressant med fetischism är att det kräver estetik. Att ha en fetisch innebär ofta att något måste vara så pass estetiskt tilltalande att man kickar igång och mår bra av det. Detta oavsett om ens egen fetisch riktas mot en kroppsdel, objekt eller material.

För att kvinnan ska uppfattas som mer kvinnlig kan hon använda attribut som stilettklackar eller korsett. Matilda gjorde ett reportage på SLM-Malmö där klädkoden är typiskt ”manliga” kläder. Vi kan därför förstå att med vissa fetischer använder vi vår egen kropp för att iscensätta hur vi ska uppfattas som man eller kvinna. Med läder och byggarbetskläder återskapar vi en illusion om manlighet.

Men vad är egentligen manlig och kvinnlig klädsel? Är det upp till utövaren av fetischismen att sätta normer kring vad som är manligt och kvinnligt? Och i så fall: bör eller kan vi påverka de normerna?

När jag bodde i Berlin i somras var det flertalet fetischklubbar som jag inte kom in på. Jag var inte "tillräckligt" manlig, "tillräckligt" lädrig osv. Med andra ord var jag tvungen att kasta bort mina blommiga shorts. Men vem är jag att börja kräva en plats på en fetischscen jag kanske inte har tillträde till?

Varma hälsningar, Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista