"Jag ska döda pappa och behålla morsan för mig själv." Foto: Creative Commons

Oidipuskomplex känns som en förlegad teori

Vi fick en kommentar om oidipuskomplex, så jag tänkte skriva lite om detta fenomen.

Begreppet myntades av grundaren av psykoanalysen, Sigmund Freud. Oidipuskomplexet är en teori om att varje barn genomgår en fas där föräldern av samma kön ses som en konkurrent i en kamp om kärleken från föräldern av motsatt kön. Exempelvis om en son tyr sig extra mycket till sin mor och tar avstånd från sin far, så är det inte helt ovanligt att någon säger "oj, det varkar som om han tampas med lite oidipuskomplex!" Freud hämtade begreppet från den grekiska myten om Oidipus som dödar sin far och gifter sig med sin mor.

Man talar ofta om det här fenomenet främst vad det gäller en sons fixering vid modern, men det finns en kvinnlig motsvarighet kallad elektrakomplex. Om man googlar det får man dock inte hälften så många träffar som på oidipuskomplex.

I modern psykologi finns det även teorier om att oidipuskomplexet kan fortgå upp i vuxen ålder, genom att sonen omedvetet söker en partner som har hans mammas egenskaper.

Lite mer up to date-benämningar på det här kanske skulle kunna vara "mamas boy" och "pappas flicka".

Jag vet inte, men jag tycker inte de här teorierna är särskilt mycket att hänga i julgranen. De är heteronormativa och dessutom tycker jag det påminner om alla andra förlegade bedömningar vi gör gällande barn och deras livsval.

En flicka klär sig i "killkläder", coolt. Hon är allt en liten tuffing. En pojke har på sig klänning, jaha, då vet vi, han kommer bli bög. En dotter tyr sig mer till sin far, nemas problemas. En son tyr sig mer till sin mamma, jamen då måste det ju handla om oidipuskomlex. What a shame, han som skulle sparka boll med sin far.

Nej, jag tror inte på det här. Gör du?

/Matilda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista