Judith Butler. Foto: creative commons

Judith Butler - en introduktion till sociala konstruktioner

Kön är inte något vi föds med utan vad vi blir. Ungefär så kan socialkonstruktivister prata kring arv och genetik. Simone de Beauvoir myntade begreppet "man föds inte till kvinna, man blir det". Idag tänkte jag att vi ska gå närmare in på Judith Butler som sägs vara en av grundarna till queerteorin.

Ett queerperspektiv medför att ha en kritisk hållning till normalitet. Queerteori är inspirerad av lesbisk feministisk teori, Lesbian and Gay Studies, och har en mer problematiserad förhållning kring sexualitet än tidigare feministiska teorier.

Butler menar att kön och genus inte är biologiskt eller något vi ärver genetiskt. Det är först när du föds som du tilldelas ditt kön och folk på BB utbrister "åh, det är en pojke/flicka". Hon menar att vi från födseln tvingas in i föreställningen om hur ett visst kön ska vara. Pojkar ska ha ljusblå kläder, leka med bilar och drömma om att bli något typiskt manligt, till exempel polis eller bradman. Flickor ska istället ha rosa kläder, leka med dockor och intressera sig för omsorg och omvårdnad. Kanske vill flickan bli barnmorska? Judith Butler belyser att både kön och genus är socialt och kulturellt konstruerade föreställningar.

Sådana här exempel beskriver hur människor socialiseras in i "könsroller". Men riktigt så lätt är det ju inte. Det finns alltid personer som avviker från normen: killar som gillar rosa, en person som inte definierar sig som man eller kvinna, eller flickor som gillar hockey. Det handlar inte bara om på vilka sätt man ska vara man och kvinna, utan att du är tvingad att vara antingen man eller kvinna.

KURIOSA:

Vad använder Judith Butler för begrepp i sina teser?

  • Heterosexuell matris: ett teoretiskt ramverk som förklarar heteronormen. Mannen och kvinnan ställs i motsats till varandra, både kroppsligt och beteendemässigt. Båda könen förväntas heteronormativt åtrå och begära varandra. Heterosexuella matrisen är på olika sätt tvingande och begränsande.
  • Performativitet: handlingar som iscensätter eller "gör" kön. Det är själva görandet, yttranden och hur vi beter oss som upprätthåller tankar och föreställningar kring kön. Genom att uppträda på sånt sätt som inte uppfattas som typiskt kvinnligt eller manligt ifrågasätts och görs det motstånd mot föreställningar kring absoluta sanningar kring kön, genus och sexualitet.
  • Subversivitet: ett begrepp som beskriver motståndshandlingar mot stabila kön och genus. Det görs bland annat av transvestiter, transgenders, cross-dressers, drag- kings/queens. Dessa kan parodiera heteronormativa ordningar och utgör ett motstånd mot föreställningar mot stabilitet och kontextuella företeelser.

Vill du läsa mer?

- Fanny Ambjörnson - Vad är queer? En bra introduktion till både Butler och queerteori.
- Judith Butler- Genus ogjort
- Judith Butler- Genustrubbel
- Judith Butler- Könet brinner

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista