Min pojkvän vill inte att jag ska jobba utomlands

Hej!

Jag och min pojkvän har varit tillsammans i två år och har alltid haft det bra. De få bråk vi har haft har inte handlat om vårt förhållande utan om hur andra har bemött vårt förhållande. Men nu är det så att jag fått erbjudande om att åka till ett barnhem i Indien och jobba ett halvår. Min pojkvän vill inte att jag åker. Han är orolig att något ska hända mig och det har han all rätt att vara, jag hade med blivit nojjig om det varit han det gällde. Jag vill verkligen åka men inte göra honom ledsen. Varje gång jag tar upp det blir han uppriktigt ledsen och han är den sista personen jag vill såra i hela världen. Vad ska jag göra?

Tack för svar!

/Linnéa

Hej Linnéa!

Först och främst: vad tråkigt att höra att det inte alltid varit så bra bemötande från er omgivning. Hoppas ni har haft varandra som stöd i sådana situationer.

Det här är nog något som alla som lever eller levt i en relation kan känna igen sig i. Din egen individualitet, att få göra och vilja göra sina egna val är viktigt när man lever i en relation. Samtidigt så finns ju din partner där vid sidan om och tycker till och har känslor beroende av dina val. Vad specifikt är han orolig för ska hända? Handlar det om osäkerhet inför trohet, eller rädsla för att något ska hända dig fysiskt? Eller handlar rädslan om hur känslorna kan förändras?

Ett halvår är lång tid när ni har träffats i två år och det är omöjligt att förutspå vad som kommer ske under det här halvåret. Självklart blir han ledsen och det blir du kanske också. Du ska inte ta ditt beslut beroende på hur ledsen han blir utan vad som känns rätt för dig. Dina drömmar om Indien är något du verkligen vill förverkliga. Oavsett vad du bestämmer dig för att göra, tänk igenom alternativen så konkret som möjligt. Ett sätt kan vara att göra en plus och minus-lista för att jämföra.

Vad finns det för olika alternativ? Om du verkligen vill åka, så sätt dig ner med din pojkvän och förklara att resan kommer bli av, och diskutera vilka olika sätt kan göra resan på tillsammans. Kan han komma och besöka dig? Kan han i så fall stanna några veckor? Kan du åka hem till Sverige på besök mitt i vistelsen? Hur gör ni med Skype, MSN, telefonsamtal, sms och webcamchatt? Tack vare teknik finns ju massor av möjligheter att hålla kontakten. I slutändan är det ditt beslut där du själv får avgöra vad som är viktigast, nyttigast och bäst för dig.

Lycka till och varma hälsningar, Robert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista