Foto: Sandra Qvist/Scanpix

"Vaknade av att han hade sin penis i mig"

" ...de flesta våldtäkter begås av gärningsmän som är bekanta med offren. Det handlar framför allt om personer som har eller har haft en nära relation till offren, det vill säga nuvarande eller före detta makar, sambos eller pojkvänner till offren."
-


"Jag låg och sov och f.n. är min sexlust nedsatt pga av vissa mediciner (så jag "ställer upp" kanske två ggr/vecka, för att min särbo inte ska bli missnöjd). Han tycker dock ej detta är tillräckligt, utan jag vaknade mitt i natten, av att han hade sin penis i mig och försökte penetrera mig!"
-

"Den 32-årige mannen döms till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt på en kvinna i deras gemensamma bostad."
-

I uttalade sig Rolf Hillegren, kammaråklagare, såhär angående begreppet våldtäkt:
- När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.

Hillegren blev hårt kritiserad för sitt uttalande som upprörde många, allt från bloggare till läsare till politiker. Piratebaygrundaren Peter Sunde JO-anmälde honom. Med all rätt om du frågar mig. "Visst är det oschysst" säger Hillegren. Det är inte oschysst, det är mer än så. Det är FEL och ja, det är våldtäkt att ha sex med någon som inte vill det. Vare sig man känner varandra eller inte.

Alla har vi väl någon gång stött på den ganska trötta meningen "de flesta våldtäkter sker i hemmen", ändå verkar den inte fastna ordentligt. Precis somfinns det en allmän syn på vad en "riktig" våldtäkt är. Katarina Wennstam, författare till bland annat "Flickan och skulden", beskrev och debatterade just detta. En otroligt bra artikel som tyvärr än idag, sex år senare är lika aktuell. När ska vi sluta låta andra bestämma vad en enskild person varit med om eller inte?

Katarina Wennstam skriver:
"Tro inte för ett ögonblick att jag försöker undervärdera det lidande alla de kvinnor som utsätts för överfallsvåldtäkter måste uppleva. Men det går aldrig att utifrån värdera om det är värre för en kvinna att bli våldtagen av en galning i en park, än utav en man som hon känner i sin egen säng."

Jag skulle vilja citera hela artikeln. Den är så bra. Läs den.

/Matilda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".