Våldtäkt används för att bota homosexualitet

Corrective rape är ett begrepp för män som våldtar lesbiska kvinnor för att korrigera deras sexuella läggning. Både som ett straff, men också för att "bota" dem från homosexualitet. Begreppet föddes under början av 2000-talet av organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.

Fenomenet är främst känt i Sydafrika där homofobiskt våld är vanligt i stora delar av samhället. Främst svarta bögar och lesbiska våldtas och får utstå både fysiskt och psykiskt våld eftersom de anses utmana den heterosexuella ordningen. 2008 lyftes fenomenet internationellt när Sydafrikas nationella fotbollsspelare Eudy Simelane våldtogs, torterades och mördades.

Triangle Project, en hbtq-organisation i Kapstaden, säger sig ta emot uppemot tio utsatta för corrective rape varje vecka. Det handlar inte bara om människor med en viss sexuell läggning, utan även personer som faller utanför ramen för hur en tjej ska vara och se ut.

Vi kan även se trakasserier i Sverige när någon faller utanför ramarna för hur en tjej eller kille "ska" vara. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport "Han, hon hen" drabbas många hbtq-ungdomar i Sverige av dåligt bemötande och hot om våld.

Ett sätt vi kan börja arbeta mot det här är att syna oss själva. Vad har du för föreställningar kring vad som är manligt och kvinnligt? Hur är du mot de som avviker från typiska könsmönster?

Gå gärna in på www.transformering.se där du kan läsa mer om kön och transpersoners villkor.

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".