Sexualundervisning i Björkhagens skola i Stockholm 1962. Foto: Alf Lidman/SCANPIX

Är sexualundervisningen kontraproduktiv?

"Föräldrar som tror att sexsnack med sina tonårsbarn är detsamma som att säga "okej" till sexdebut blir lugnade av sexualrådgivaren Maria Bergström.
- All forskning tyder på att sexualupplysning inte alls tidigarelägger sexdebuten, snarare tvärtom. Debutåldern är i dag 16,5 år och den har varit konstant i många, många år."

Så står det i en artikel i Aftonbladet från förra veckan. Sexualundervisning bidrar alltså inte till att unga har sex tidigt, utan snarare tvärtom. Men vänta nu, varför är det så? Borde inte skolans sexualundervisning leda till att fler ungdomar har (bra) sex när de nu får bättre kunskap om just sex?

I artikeln står även att föräldrar inte behöver oroa sig för att ett sexsnack med sin tonåring automatiskt innebär ett godkännande för barnet att börja ha sex. Men om nu föräldrar ska finnas där för sexsnack, borde inte det vara ett "okejande"?

Många blir upprörda över ungdomar som sexdebuterar tidigt och säger att man då har mindre kunskap om abort, preventivmedel och könssjukdomar. Det känns lite som en moralpredikan utifrån ett högerkristet amerikanskt perspektiv.

Forskare har sett i statistiska undersökningar att personer som sexdebuterat innan de fyllde 15 löper större risk för att utveckla exempelvis ätstörningar och en osund alkoholkonsumtion.

Det finns så många normer kring sexdebuten som påverkar oss. Ungdomar får ständigt höra att "du ska ha kunskap om säkrare sex, men inte använda kunskapen förrän du har uppnått en viss mognad. Du bör hålla dig tills du är över 15, men inte för länge för då hamnar du utanför".
Könet spelar också in. En tjej sägs utsätta sig för risker om hon sexdebuterar för tidigt medan killar har sexdriften i sin natur.

För mig pekar dessa saker inte på att vi ska förhindra en tidig sexdebut, utan att vi i stället behöver mycket mer och bättre sexualundervisning. Gärna i en tidigare ålder! Filmen "Sex på kartan" är ett steg i rätt riktning, men vi behöver även sexualkunskap redan i förskolan. Givetvis anpassad efter ålder.

Det borde vara varje barns rättighet att förstå sin kropp och knopp. Mängden av frågor som kommer in till sexspalter, UMO och RFSU:s frågelåda tyder ju på att många ungdomar har en otillräcklig kunskap om sex.

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".