Har varit med om ett gråzons-övergrepp

Apropå vårt tema våldtäkt och gråzoner:

Jag har själv erfarenhet av denna "gråzons-våldtäkt" men till skillnad från de flesta är jag inte "offret" utan "förövaren" Och det jag saknar i debatten är ett perspektiv från förövaren. Jag har själv utfört sexuella handlingar på en människa som inte sagt nej, men heller inte ja, nu i efterhand har han sagt upp vänskapen och hävdar att han har blivit våldtagen, trots att det inte alls var min mening. Det som gör situationen än mer komplicerade är att både han och jag är killar och därför ligger än mer skam över händelsen. Trotts att jag har erbjudit mig, vägrar han prata. Jag har så oehört mycket skam och fruktar nu för att detta skall komma ut, och att jag skall stämplas som väldtäktsman, trotts att jag själv aldrig hade det för avsikt.

/Anders

Hej Anders!

Tack för ditt mail. Du bär på mycket tunga tankar, känslor och skam. Det är förmodligen svårt att kunna få till ett samtal med personen som känner sig utsatt. Utan att veta mer än det du skriver, så tror jag att du skulle må mycket bättre av att prata om det här med någon professionell. Att ha känslor av skam och rädsla (för att det skulle komma ut), bryter ju ner dig i längden. Det är viktigt att tillsammans med en professionell bena i hur du agerade i situationen, vad som känns fel osv.

Du skriver att du känner mer skam på grund av att det handlar en samkönad situation. Jag vet inte var du bor, men jag skulle ändå rekommendera RFSL:s brottsofferjour om du skulle vilja prata om det här med någon professionell. De arbetar både med "förövare" och "offer".  Om du inte bor i närheten kommer de säkert kunna guida dig var du ska vända dig.

Lycka till och varma hälsningar,

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista