Vi sexdebuterar på många sätt

Ofta syftar sexdebuten på att ha haft det första vaginalt penetrerande samlaget. När någon talar om att "förlora oskulden" menas oftast att kuken har doppats i fittan. Men det innebär att bara heterosexuella skulle kunna förlora oskulden och man kan ju faktiskt pentrera på flera olika sätt. Kuk i anal, fingrar i fittan eller morot i röven är bara några exempel.  

Men att sexdebutera kan man göra på så jäkla många fler sätt än att ha penetrerande samlag! Många av oss har redan sexdebuterat som barn, det är ju inte ovanligt att en 8-åring gnider, gnuggar eller smeker sig. Vissa gör det ihop med kompisar, andra på egen hand. En annan debut är när vi testar att ha sex med sexleksaker eller provar BDSM för första gången.

Jag snackade om det här med en RFSU-kollega förra veckan som berättade om en kompis som gått från att definiera sig som asexuell men nu återigen påbörjat ha sex. Personen kände att det var som att ha sexdebuterat igen.

Kanske handlar just sexdebuten om att ha kommit till någon slags insikt. Det är ju inte så att du går från "oskuld" till att vara någon sexguru efter ett enda tillfälle. Sexdebuten kanske sker först när du har börjat reflektera över din sexualitet, vad du gillar och inte gillar, vem du vill ha det med och hur du vill ha det. Kanske sexdebuterar du när du varit lyhörd och lyckats komma nära en annan person sexuellt.

Egentligen sexdebuterar vi ju med varje ny person vi har sex med. Sexet blir ju ofta väldigt olika från person till person och gång till gång. Nya tekniker, nya ställningar, olika kroppar... Ja, listan kan göras lång.

Vad tycker du en sexdebut innebär?

/Robert