Malena Ivarsson. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Varför så mycket om penetration i sexspalter?

"Alldeles vanligt sex skulle jag säga är (om vi pratar heterosex) vaginal penetration i olika ställningar, smekningar, snälla leksaker (vibratorer, massageleksaker osv) & oralsex. Analsex kanske lite mer åt det avancerade hållet, men rätt vanligt.".

Så lyder ett inlägg på ett vanligt, svenskt nätforum. Tydligen är penetrationssex även ganska vanligt i sexspalter, i alla fall enligt sociologen Katarina Winter. Nyligen presenterade hon en studie på hur kvällstidningar skriver om sex, där hon kritiserar Aftonbladets sexrådgivare Malena Ivarsson för att fokusera för mycket på penetration. Malena blev sur och svarade med att det inte är så konstigt eftersom allt fler frågor hon får handlar om erektionsproblem som kan kopplas till penetration. Så här säger hon:

"Att klaga över att en sexolog skriver för mycket om penetration är som att protestera mot att en ekonomijournalist skriver för mycket om räntan."

Katarina Winter i sin tur menar att läsarna får identitetskriser av att läsa svaren på frågorna.

Det känns som att båda har en poäng. Självklart är det farligt om jättar som Aftonbladet fokuserar för mycket på en typ av sex eftersom det lätt blir normbildande. Samtidigt kanske Malena har rätt i att frågor om potens och penetration blir allt vanligare. Men i så fall undrar man ju varför?

Är det för att män generellt är mer stressade nu än förr och har svårt att få upp den? Eller för att det blir lättare att ställa en fråga om just erektion när många andra redan gjort det? Malena lär ju ha en del äldre, trogna läsare. Gaah, blir alldeles snurrig av mina tankar...

Hur som helst, det viktiga är hur sexrådgivaren utformar sina svar och att han eller hon inte befäster penetrationsnormen. Om efterfrågan är stor ska ekonomijournalisten självklart skriva om den sjunkande räntan, men det behöver inte vara en fast programpunkt.

/Julia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".