Foto: Peter Dejong/Scanpix

I Amsterdam finns prostitutionen i rödupplysta fönster

Våren har nyss slagit ut och jag är i Amsterdam med mina vänner. Vädret är perfekt och stämningen på topp när vi första kvällen är på väg ut för att inviga veckan på närmsta bar.

I samma sekund som jag tänker på hur skönt det är att slippa klä sig i en massa onödiga, tjocka kläder styrs min blick mot ett av alla de upplysta fönsterna där en kvinna i nästan inga kläder alls ler inbjudande. Hennes blick är fokuserad och direkt men känns isande oäkta och inövad.

Jag visste ju såklart att prostitution på många sätt var en del av den staden. Ändå var det inget man kunde förbereda sig på. Hur förbereder man sig inför att på var och varannan gata mötas av kvinnofyllda fönster?

Som rödskimrande akvarium. Kvinna på burk.

Senare samma kväll är jag och min vän Elisabeth på väg hem till vårt hostel.
- Jag kan inte titta in i fönsterna, Bettan. Jag mår så jävla dåligt av det. Eller det är mer… en väldigt olustig känsla.

Den olustiga känslan handlade inte bara om det absurda i att se kvinnor ställas ut som knullbara skyltdockor. Den bestod även av något slags journalistiskt dåligt samvete. Borde jag inte göra något av det här? Borde jag betala för en prostituerads tid och fråga henne om allt jag funderar på? Borde jag inte ta tillfället i akt och låta någon berätta sin story? Nej, jag är ju faktiskt här på semester. Jag ska inte tänka på jobb.

Det är många som är här på semester. Det är väldigt många av dem som låter kvinnorna i fönsterna jobba. Går man hem lite senare på kvällen är de flesta gardinerna fördragna.

Jag och mina vänner har en trevlig semestervecka, men då och då funderar jag på om den prostituerade, strumpebandsklädda kvinnan i fönstret någonsin har semester.

/Matilda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".