En svartvit prostitutionsdebatt

Jag minns när jag i höstas diskuterade prostitution på masterprogrammet i sexologi. Föreläsaren blängde lite surt på mig och det såg ut som om det jag hade sagt var så jäkla korkat. Hon tyckte nog att prostitution var "ett arbete som vilket som helst", och ville inte förstå någon maktanalys inom prostitution eller kritik av kapitalism, ojämlikhet, socioekonomiska förutsättningar osv. Det var först då jag insåg att det råder en överenskommelse inom området.

Akademiker (främst genusinriktade) bör argumentera för att sexköpslagen ska slopas annars görs alla prostituerade till offer. Om du inte är för att sexköpslagen ska slopas blir den andres slutsats att du inte är bevandrad inom queerteori eller är helt enkelt bakåtsträvande.

Prostitutionsdebatter i Sverige är minst sagt infekterade där argumenten ställs på sin spets mot varandra. På den ena sidan finner du  och i framkanten. På denna sida argumenteras prostitution utifrån strukturella problem genom att tala om makt och utnyttjande. På andra sidan ser vi bland annat och , där prostitution ses som ett fritt val.

Något som avviker från den nationella goda och sunda sexualiteten i Sverige är de sexuella beteenden som prostituerade har. Eller så som Don Kulicks anhängare skulle välja att benämna dem: sexsäljare och sexköpare. Don Kulick argumenterar i artikeln "400 000 tusen perversa svenskar" hur personer som avvikit från sexuella normer genom tiderna  riskerat att stigmatiseras och marginaliseras. Nu menar Don Kulick att prostituerade är just det. Stigmatiserade.

Don Kulick anser att Sverige är det land i Europa som har några av de strängaste sexuallagarna. Han argumenterar för att både sexköpare och sexsäljare sjukdomsstämplas. Likväl som Petra Östergrens "Porr, horor och feminister", är artikeln utformad med fokus på frivilliga aktörer som de hävdar för en gångs skull ska få utrymme. Don Kulick menar dock att sexsäljare, som inte känner sig som offer, inte tillåts att diskutera i offentliga sammanhang. Frivilliga prostituterade, som står upp för att de säljer sex och motsätter sig sjukdomsstämplingen av prostituterade, ses som queera.

Fast så är det ju inte riktigt heller, överallt hyllas den frivilliga horan vare sig det gäller filmer, debattartiklar eller texter av akademiker. Frivilliga sexarbetare får allt mer representera den Prostituterade, och lyfts fram som queera eller ”subversiva”, det vill säga någon som gör motstånd och ruckar på normerna. Den lyckliga horan ses som dåtidens Harvey Milk, någon som slåss mot normer. Jag vet inte hur ofta jag har hört ”fast jag känner en som säljer sexuella tjänster och trivs jättebra med det”. Även här på Ligga med P3 har vi valt att intervjua en kille som argumenterar för frivilligheten att sälja sex.

Media tenderar också att enbart fokusera på ”frivilliga” prostituerade eller ännu mer liberalt är väl att använda sig av termen sexarbetare. Problemet som jag ser med prostitutionsdebatten är att den blir väldigt svartvit, antingen ska du vara för eller emot. För eller emot vad?

Du kan ställa dig emot ett system där utnyttjande och berövande av mänskliga rättigheter sker delvis genom prostitution, samtidigt som du kanske inte lägger in så mycket åsikter kring den övre-medelklass-akademikern som säljer sex som ett liberalt statement. Men ibland hamnar fokus på att det antingen finns frivillig prostititution eller så är den alltid ofrivillig.

Tyvärr är inte världen svartvit (ja, det vore mycket enklare att förstå den då). Prostitution är inte heller god eller ond och förståelsen av fenomenet kan inte vara ANTINGEN queer eller normativ. Det kommer alltid finnas personer som avviker från våra egna föreställningar kring den prostituerade. Vilken sida du än "ställer dig på" finns det alltid de som bryter mot din egen uppfattning, de som gör det av ”fri vilja” eller de som tvingas in i prostitution och råkar riktigt illa ut. Frågan vi kan ställa oss är hur många som aktivt väljer prostitution, fysiskt och psykiskt mår bra och vill fortsätta.

Vill du förkovra dig i prostitutionsdebatten har jag två svartvita förslag:

  • Kajsa Ekis Ekman - "Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan"
  • Petra Östergren - "Porr, horor och feminister"

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista