I dag är det internationella dagen mot homofobi

Idag är det IDAHO: International Day Against Homophobia & Transphobia. Tyvärr finns det fortfarande många negativa föreställningar och fördomar kring hbtq-personer, så i dag tänkte vi snacka lite om osynlig homofobi och hur den kan yttra sig. I filmen pratar vi bland annat om blickar och en gnagande känsla av att bli exkluderad. Men osynlig homofobi kan även finnas bland hbtq-personer och här nedanför kan du läsa tre exempel på det här.

"Det hade jag inte gjort även om jag var hetero". 

Många hbtq-personer vågar inte hålla handen, kyssa eller kärleksfullt smeka någon av samma kön, öppet. Ofta slås detta undan och en förklarar tydligt att det skulle jag minsann inte ens gjort även om jag var hetero. På grund av heteronormen och rädsla för olika typer av hatbrott undviker många att visa sin kärlek öppet.

"Måste de gå nakna och utspökade i Pride-parader!?".

Hbtq-personer anpassar sig ofta efter normen (assimileras) och försöker vara så lik svennebanan som möjligt. En hel del uttrycker öppet irritation över hur då några fläker ut sig, är för fjollig, utmanande, sexuell eller vad det nu kan vara. Det kan upplevas som ett hot, i och med att heterosexuella då skulle kunna få "fel" bild av hbtq-personer.

"Jag tänder ju på män, då vill jag inte ha en feminin fjolla".

Ofta så skapar för mycket butchighet eller fjollighet irritation hos en del hbtq-personer. Det kan handla om att vara man eller kvinna på rätt sätt. Och då handlar det ofta om att bejaka stereotypa bilder av kön.

För att kunna bekämpa homofobi och transfobi måste vi även jobba med hbtq-personers internaliserade homofobi! Vad tycker ni andra?

/Robert