Kvinnan i shabby chic och mannen i militärt

Nu börjar sommaren verkligen komma. Kläderna sliter vi av och en del införskaffar örter och blommor för att plantera ut. Jag var iväg på Plantagen för att själv köpa ännu ett gäng örter för av någon konstig anledning dör de alltid i min lägenhet. För många är trädgården stället där vi kan koppla bort jobb och stress. Av med kavajen, klänningen, arbetarbyxorna, märkeskläderna och på med "hårdhandskarna".

Nåväl, det är tydligen bara män som ska ha hårdhandskarna i trädgården. Titta på bilden ovan, där ser du hur kvinnan ska behaga med rosor och mannen göra hårdgöran. Kanske är det så att kvinnan förväntas pyssla lite med att noppa av skott på basilikan, medan mannen ska ut och gräva ett nytt dike?

Detsamma gäller naturligtvis stövlarna. För att markera kvinnligheten ska hon ha blommiga stövlar, lite "Shabby chic" tror jag det kallas. Shabby chic är en trendboom som kvinnor nu ska efterapa. Romantiserade och lantliga kläder och inredning ska matchas med att vara lite sliten. Tänk dig en kvinna i blommig klänning som har vart med om lite. Ja, en kvinna som är lite sådär använd. Men ändå behagfull (för mannen såklart).

Mannen ska däremot ha robusta och ordentliga (mörkgröna, lite militäraktiga) skor. Mannen ska utstråla makt och ge sken av att vara robust. En redig karlakarl. Lite som en pelare som ordnar allt det där tramset och kan gräva lite djupare eller vada ut i bäcken lite längre helt enkelt. Fungerar kanske det här hypermaskulina som en kompensation för det "feminina" att pyssla om och göra vackert?

Så här kan könsuppdelningen se ut 2011 för vuxna människor. Det är inte långt ifrån genustjatet om killkläder i babyblått och tjejkläder i ljusrosa, som åtminstone jag trodde vi hade kommit bortom. Faktum är att här använder företagen också en föreställning om vilket kön som behöver mest kvalitet och vilket som bör piffa upp sig för att vara ute i naturen. Varför ska företagen fortsätta isärhålla könen?

Vad tycker du?

/Robert