Hur kommer jag över någon som dumpat mig?

Hur ska man komma över någon efter att ha blivit dumpad och har alla känslor kvar, kan inte äta sova och ont i magen hela tiden namn.

/Thomas

Hej Thomas.

Usch ja. Det gör så jäkla ont att bli lämnad. Många upplever just aptitlöshet, sömnproblem och klumpar i magen eller bröstet. Att bli lämnad eller genomgå en separation brukar ofta leda till att en hamnar i en kris. Det kan vara skönt att veta lite mer vad som sker i en separation eller när du blivit dumpad:

När man blir dumpad kan det kännas som en chock. Man förstår inte riktigt vad som har hänt och har svårt att ta till sig det. Detta varar oftast några timmar till något dygn.

Strax efter chockfasen brukar man säga att man kommer in i en reaktionsfas. Det är här det är som svårast att sova, ont i magen och man känner aptitlöshet. Ofta kommer stora sorgkänslor, ledsamheter och kanske ilska varvat. Ont i magen kan du få av att kroppen producerar en massa stresshormoner som gör att din inre smärta kan yttra sig i olika fysiska känslor i kroppen. Detta brukar hålla i sig i cirka 4-6 veckor. Under den här tiden är det viktigt att du snackar med någon vän och får stöd i din jobbiga stunder.

Efter reaktionsfasen brukar många människor börja bearbeta. Här börjar du kanske reagera lite mindre och fundera igenom er relation. Du kan här börja inse vad som hänt, acceptera det och går vidare ifrån separationen.

Ungefär så brukar en separation gå till (naturligtvis skiljer detta sig mellan olika människor). Tips att gå igenom en separation på ett bra sätt är att gråta mycket och älta mycket. Tillåt dig att vara arg på dig själv, på personen och på er. Fan också att ni inte lyckades i er kärleksrelation! Ungefär så är nyttigt att tänka. Prata med dina vänner, arbetskollegor eller skolkamrater. Fundera även på om du vill ha hjälp av någon professionell som du kan avlasta din sorg på. Det kan du få hjälp med av exempelvis företagshälsovården, skolkuratorn, psykolog (antingen privat eller genom folkhälsovården). Lycka till!

Varma hälsningar, Robert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista