Hur kommer jag över min fotfobi?

hej, jag har ett dilemma! 

Jag har fotfobi och de gör att jag inte vågar duscha med min pojkvän. Men jag vill så gärna variera sexet och inte bara ha sex i sängen, andra ställen i huset eller ute. Hur ska jag göra för att lyckas ha sex i duschen utan att må illa? Några tips?

/E. Jakobsson

Hej E. Jakobsson!

När det gäller fobier finns det olika behandlingsmetoder och även olika tankar på varför dom uppkommer. Eftersom din fobi hindrar dig i ditt sexliv är det viktigt att ta tag i det!

När det gäller fotfobi, kan det handla om att du är rädd för att det ska lukta, att du tycker det är äckligt med fötter och tycker det är ohygieniskt etc. Fundera på varför du tycker det är läskigt och vilka känslor som dyker upp när du tänker på din killes fötter. Hur känner du i situationer när hans fötter är nära dig?

Jag är inte utbildad kognitiv beteendeterapeut, men jag kan förklara tankesätten för dig här.

I en beteendeinriktad behandlingsmetod vid fobier utsätter du dig som fobiker för det du är skraj för lite i taget. Det kan handla om att i början se på olika fötter på nätet, röra vid en bild på en fot, gå vidare till att se på din killes fötter då och då på avstånd, kanske kunna känna lite försiktigt på hans fötter. Ni skulle kunna duscha tillsammans men en bit ifrån varandra för att sedan närma er gradvis. Vid varje situation som känns ångestfylld eller läskig/äcklig försök stanna vid situationen tills det släpper och känns mer okej.Under den här (oftast längre) processen får du lära dig handskas med din ångest och rädsla så att den minskar successivt.

Om det fortfarande blir problem, är det viktigt att söka professionell hjälp. Det kan du göra genom vårdcentralen eller ungdomsmottagningen där du bor.

Lycka till! Varma hälsningar, Robert.