Erfarenhet av sexuellt våld och ett dåligt sexliv

Hej Robert!

Jag har ett problem kring en relation. Jag är sambo med en underbar kille och vi är väldigt lyckliga tillsammans. Men mitt problem är att vi inte har ett fungerande sexliv. Min förra (och även första) relation innehöll sexuellt våld och sexuellt utnyttjande. Jag har gått i terapi och bearbetat detta, men mitt problem är att jag inte får sexlivet att fungera efter detta. Min nuvarande relation har hållt i 2 år och det har pendlat väldigt i sexuella aktiviteter. Ibland går det 3 månader utan sex då jag har stark ångest och ibland är det som vanligt. Nu har sexlivet varit dåligt och för lite enligt min sambo. Så min fråga till dig är vad kan jag göra?

/Emma

Hej Emma!

När någon har varit med om sexuellt våld och sexuellt utnyttjande är det viktigt att få stöd och hjälp. Det har du skaffat dig genom terapi, vilket är bra.

När det gäller sex efter våldtäkt och sexuellt utnyttjande kan detta kännas jobbigt. Direkt en situation närmar sig och känns liknande som dina tidigare erfarenheter kan det kännas olustigt och jobbigt. Kanske är det några specifika saker i sexet som känns mest jobbigt? En del kan känna att exempelvis penetrerande samlag kan kännas jobbigast emellanåt. En del personer kan tycka det känns lättare och skönare att ha smeksex eller annan typ av sexuell beröring. Viktigt att veta är att du inte är ensam att ha problem med sexlivet efter ha varit utsatt för sexuella övergrepp.

Vet din sambo om dina erfarenheter? Det kan vara ett första steg att skapa ett bättre sexliv. Det är såklart viktigt att din kille visar förståelse och inte pushar dig. Du skriver att sexlivet varit dåligt och för lite enligt din sambo. Hur känner du? Tycker du sexlivet är dåligt och för lite?

Jag skulle råda dig främst att ta kontakt med din terapeut igen om ni inte ses. Det kan vara skönt att ha terapeuten att bolla dina funderingar. Det är ju också så att du skriver att det är i de månader du upplever ångest som sexlivet blir svårare. Så jag tror det är viktigt att fortsätta bearbeta.

Lycka till!

Varma hälsningar, Robert.