Scarlett O'Hara undrar desperat vad hon ska göra utan sin Rhett Butler, varvid han river av det klassiska citatet "Frankly, my dear, I don't give a damn". Länk: youtube

Så verklighetstrogna är filmseparationerna

3:45 min

Det är samma sak varje gång det regnar - jag blir så sjukt sugen på att kolla på film! Känner du som jag och är sugen på lite snyft, kan du värma upp med att lyssna på min intervju med filmvetaren Andrea Reuter som analyserar klassiska filmseparationer.

En kvinna står i sitt fönster och skriker, samtidigt som hon kastar ner mannens saker på gatan. Sen går hon in och kokar en kanin i vredesmod. Mannen på gatan plockar generat upp sina tillhörigheter och bestämmer sig för att kontakta ett företag som kan radera alla hans minnen av deras förhållande.

Nja, just den filmen kanske inte finns än men beståndsdelarna har vi i alla fall sett förut. Separationer kan fylla många olika funktioner i en film: det kan vara en upptakt, en final eller så är hela filmen en enda lång separation.

Men hur ofta är filmseparationer som i verkligheten? Och varför blir en dumpad kille ofta en komedi medan en dumpad tjej blir ett drama eller thriller?


/Julia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista