1 av 3
Foto: Cia de Foto/FlickR/CC BY 2.0
2 av 3
Foto: Gabriela Camerotti/FlickR/CC BY-NC 2.0
3 av 3

Tre kvinnor berättar hur det är att leva i destruktiva relationer

Mira levde i en dålig relation där hon tappade bort sig själv. När hon bröt relationen visste hon inte längre vem hon var.

Linda befann sig i en relation där hennes kille ständigt kontrollerade vilka hon umgicks med. Hon grät varje dag.

Jenny kände en så stor skam över att hon hade valt killen att hon att inte berättade för någon. Hon blev utsatt både för psykisk och fysisk misshandel.

Det här är ett reportage om tre kvinnor som har hamnat i destruktiva relationer och brutit sig loss.

 - Det här kontrollbehovet är väldigt farligt. Det är okej att vara svartsjuk, det är väl bara naturligt. Men när det börjar gå över till att personen vill ha fullständigt kontroll, och börjar bestämma vem man får umgås med och vem man får prata med, då är det sjukt. Man måste sätta ner foten, man får inte lov att förlora sig själv. Jag ångrar mig många gånger att jag inte satte ner foten. Och nu i efterhand ser jag hur destruktivt och farligt det här beteendet var, säger Linda.

Linda gick in i en relation och blev väldigt förälskad i en kille. Men killens svartsjuka och kontrollbehov tog succesivt över Lindas liv. Hon fick inte bestämma vem hon umgick med, vilka hon hade på Facebook och han misstrodde henne när hon umgicks med sina vänner. Hon blev isolerad.

- Han ringde hela tiden, han smsade hela tiden. Det var precis som han schemalade mitt liv. Jag höll huvudet ovanför vattenytan fastän det kändes skit många gånger. Jag grät varje dag, säger Linda.

Vändpunkten kom när Linda blev gravid och han vägrade följa med på deras abort.

Alla tre berättar för mig att de kände sig "liten" och berättade inte för någon utåt om vad som pågick i relationen. Utåt sett var allting bra, men inombords mådde de tre kvinnorna allt sämre.

Liknande erfarenheter har Jenny. Hennes kille kontrollerade henne men sa också elaka saker kring hennes utseende. För Jenny, som blivit psykiskt och fysiskt misshandlad, började allt i barndomen.

- Det var inte bara så att jag tänker åh, där är en man som är elak mot mig, honom vill jag vara med. Jag är uppväxt med en pappa som är alkoholist och narkoman. Jag var van vid sådana relationer från början. Jag visste nog inte och trodde inte något annat sätt att bli älskad på. Jag har bara upplevt och sett destruktiva relationer i min närhet.

Han var väldigt manipulerande och kontrollerande. Och även väldigt kritisk till mitt utseende och vad jag gjorde och inte gjorde. Jag mådde riktigt dåligt.

Jenny gick in i relationen trots att hon kände på sig vad det var för typ av person. Därför bar hon på en skamkänsla.

- Jag skämdes för jag hade gjort mitt val på något sätt. Jag fick väldigt mycket varningsklockar angående honom precis när vi träffades. Då valde jag ju det då. Då kände jag då måste jag stå fast vid det här. Jag kände att det återspeglade vad jag var för person. Att jag var svag, jag var vek. Det var mycket det handlade om jag tillät honom behandla mig på ett visst sätt. Det är inte smart och det är inte att älska sig själv att välja en sån man.

Vändpunkten kom när Jennysmående blev allt sämre:

- Jag mådde så dåligt att jag blev apatisk. Den här relationen var så av och på. Vi gjorde slut hela tiden och det var fram och tillbaka”. ”Till slut blev jag så känslomässigt utmattad att jag ringde min mamma och sa: Nu kommer jag inte upp ur soffan. Och då hade jag blivit av med mitt jobb på grund av frånvaro. Hon kom då upp och hämtade mig, säger Jenny.

Mira tyckte hennes relation var ganska spännande till en början. Hon visste att hon ville testa något nytt. Mira ville ha något annorlunda och till en början mådde hon jättebra.

- Allt efter relationen gick, så tyckte jag att det på olika sätt kändes fel, otryggt och konstigt. När man är väldig kär i någon så intalar man sig själv att de här signalerna inte riktigt stämmer. Då börjar man komma med ursäkter inför sig själv och komma med ursäkter.

Ursäkter efter ursäkter kom upp i Miras huvud och till slut så hade hon tappat bort sig själv.

Liksom vart har jag tagit vägen? Och att jag själv kom på mig  med att inte kunna fatta beslut eller inte veta vad jag själv tyckte längre. Jag ville alltid fråga den här personen jag var tillsammans med. Den egna rösten var liksom borta, säger Mira.


För Mira tog det ett och ett halvt år att göra slut. Då mådde ingen av dem bra i relationen. Mira blev mindre med personen och kunde inte vara sig själv. Och "om inte det går, så finns det absolut destruktiva mönster i en relation", säger Mira.

Kvinnornas råd till dig som är utsatt för psykisk och fysisk misshandel är dessa:

Jenny menar att du ska lyssna på din magkänsla och instinkten.

En relation är inte mer värd för att den gör ont och för att man får lida för kärleken. Det kan jag känna att jag trodde då. Ju mer jag led, ju mer han och jag bråkade, ju mer vi tog osss igenom tillsammans på något konstigt sätt. Jag trodde att vår kärlek var väldigt stark och att det var något annorlunda. Men… nej, det ska inte göra ont och det ska inte vara så svårt, säger Jenny.

Mira menar att pikande och destruktiva mönster ofta kan ske subtilt och att det kan komma smygande. Och det är svårt att ibland inse om du är i en dålig eller destruktiv relation. Det är ofta små nyanser som får dig att känna dig otrygg, oälskad och inte lyssnad på.

Det är lätt att börja tänka att hen är inte så himla gullig alltid eller arg, men hen är ju ändå gullig en gång i veckan eller varannan lördag. Och det räcker för mig… Alltså, på något sätt indikerar det här för jag är inte värd mer. Det kan man se upp för, det här känslan att man nöjer sig. Nu finns det en anledning att jag tänker så här, och anledningen är att jag inte tänker att det räcker. Och då gör det inte det, säger Mira.

Linda tycker det är jätteviktigt att prata om det, för att hålla det för sig själv gör att du mår sämre. Och om du vill prata med någon om det, så kan du bland annat kontakta Kvinnofridslinjen. Läs gärna min text om härskartekniker i relationer för att se om du känner igen dig i destruktiva mönster

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista