Foto: Ligga med P3/SR

Vad är fin- och fulsex?

Imorgon börjar min festivalyra på HBTQ-festivalen i Göteborg. Bland annat kommer jag och sexologen Suzann Larsdotter diskutera finsex och fulsex (kl 18.30-19.30 på fredag, Regnbågskvarteret: Stora Teatern). Så har du lust att träffa mig, kom gärna förbi!

För er som inte har vägarna förbi Göteborg och vill veta mer om fulsex - klicka på läs mer!

Genom tiderna har olika former av sex varit tillåtet, förbjudet, ansetts som lämpligt och olämpligt, normalt och onormalt.

1984 skrev Gayle Rubin queerhistoria med en karta över sexuella praktiker som sågs som finsex och fulsex i artikeln Thinking Sex. Den handlar om hur sexuella praktiker delas in i en cirkel, i en yttre och inre del.

Den yttersta delen innehåller föreställningar om sexuella beteenden som ses som dåliga, avvikande, onaturliga och abnorma. Exempelvis var det BDSM-sex, samkönat sex, utomhussex, sex med flera partners och sex med åldersskillnader.

Den inre delen är i stället de beteenden som anses "bra" beteenden som är normerande. Rubin menade att det som sågs som bra var sex inom äktenskapet, heterosexuellt, sex i sängen, vaniljsex och monogamt.

Men mycket har hänt sedan 1984. Sexuella normer begränsar och finstämplar vissa sexuella praktiker medan andra sätt att knulla fulstämplas. Vad är förbjudet, olämpligt och onormalt idag? Vad räknas som bra sex och vad är egentligen fulsex?

Exempelvis kommer jag tala om bajssextabu och Suzanne om att ha kladdigt menssex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista