Hur ska jag hantera en sexpartner som har könsherpes?

Hej Robert, jag skulle vilja ha lite tips och råd hur en ska hantera en sexpartner som har typ två herpes. Då det finns en risk för smitta även med kondom och utan synliga utbrott så skulle jag gärna vilja veta vad risken är och hur en minimerar dem.

/Krister

-----

Hej Krister!

Könsherpes är en virusinfektion som överförs vid sex. Det är ingen farlig sjukdom (värt att poängtera!) men en del får besvärliga symptom.  Det finns som du skriver två typer av herpes.

  • Herpes typ 1 orsakar oftast munsår men kan även ge herpes vid könet.
  • Herpes typ 2 orsakar oftast herpes i könet.

När det gäller herpes typ två brukar det uppskattas att ungefär en fjärdedel av alla vuxna bär på denna virustyp. Ofta så är det så lindriga besvär att tre av fyra som bär på viruset inte vet om att de bär på viruset. Om du en gång har överförts av viruset finns det kvar i kroppen resten av livet. Det går alltså inte att bota herpes.

Genital herpes smittar vid vaginal, oral och anal-sex. När det gäller herpes så överförs det lättast vid direktkontakt med blåsor och sår. Dagen innan personen som bär på herpesviruset får synliga sår eller blåsor så kan personen ibland känna klåda och stickningar i huden. Då är det också lättare att överföra viruset. Samtidigt så finns herpesviruset i nervrötterna hela tiden - och det förs ut cirka en gång i månaden i kroppen – vilket också gör att du kan överföra viruset.

Som du skriver så är kondom ett sätt att minska risken för överföring. Men det är inget fullständigt skydd – det kan finnas blåsor på delar av huden som inte kondomen täcks av.

Nu har du lite bakgrundsfakta om könsherpes. Det finns som du skriver finns det inget sex som är totalt riskfritt från överföring. Men du kan tänka så här:

  • Avstå från penetrerande samlag och petting när du har symptom.
  • Använd kondom under hela samlaget.
  • Personen som har virusinfektionen kan använda virushämmande läkemedel för att minska risken att överföra viruset.  Det har visat att läkemedlet minskar risken med 75 % att överföra viruset.

Lycka till! Varma hälsningar, Robert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista