Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
"LUDER" AV HELEN WALSH

Hon tänder på att ha sex med prostituerade

Den här sommaren har jag haft som mål att läsa lite erotisk litteratur, så jag gick till biblioteket med en lista på boktitlar jag har stött på när jag gjort research inför reportage. En av dem är Helen Walshs roman "Luder".

På baksidan läser jag att den ligger på Playboys lista över världens 25 sexigaste böcker någonsin, vilket gör mig lite misstänksam. Är den sexig som i män-som-gillar-att-runka-till-lesbiskt-sex-sexig? 

Bilden på framsidan föreställer en kvinna bakifrån iklädd genomskinliga trosor och en svart korsett. Ordet luder står stämplat i chockrosa bokstäver under högra skinkan. Ingen bok man väljer att skylta med på stranden kanske.

Den handlar om Millie som bor med sin pappa i Liverpool. Hon är 19 år och försöker gå klart sin universitetsutbildning, men hamnar oftare på pubar där hon shottar vodka, snortar kokain eller letar efter någon att ha ligga med. Millie tänder på att ha sex med kvinnor som säljer sex, hon letar efter prostituerade på gatan, går igång på att torska.

Många av sexskildringarna är råa, skitiga och våldsamma. Hon får könssjukdomar, våldtar en full tjej på en krogtoalett och faller allt längre ner i missbruket.

Jag glömmer ofta att huvudpersonen är en 19-årig tjej. Det är som att hon har levt flera liv och varit med om så mycket mer än en ung tjej vanligtvis har. Hon tar för sig sexuellt, utnyttjar och är helt känslokall mot kvinnorna hon ligger med. Hon är svinig, men väldigt intressant.

Det är inte en av världens 25 sexigaste böcker och, precis som jag anade, är den utmärkelsen antagligen baserad på de många lesbiska sexscenerna. Men jag sträckläste den och när jag kommit till bokens sista rad vill jag fortfarande veta mer om Millie.

/Julia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista