Varför kan min tjej inte få in ett finger i fittan?

Hej Robert. Jag har under några månaders tid varit tillsammans med en tjej och det är underbart. Vi kramas och hånglar en del men vi har ett problem. När det är dags att ha sex, vilket båda vill och det har vi öppet pratat om, så går det inte som önskat.

Min flickvän har en väldigt trång fitta och när jag försöker penetrera denna så får hon ont och det går helt enkelt inte. Jag har försökt med ett finger men inte ens det går in fastän hon är våt. När detta sker bli hon ledsen och mår dåligt, inte för att det gör ont utan för att hon är besviken på sig själv.

Hoppas det finns några råd eller tips om detta för detta mår varken hon eller jag bra av. Tack på förhand och tack för ett bra program!

MVH Markus

------

Hej Markus!

Kort förklarat kan man säga att i vulvaområdet finns en hel del muskler som är till för att stänga öppningarna vid urinröret, slidan och ändtarmen. Musklerna är alltså på givakt (den drar ihop sig) för att stänga slidan vid behov. Detta är något som sker reflexmässigt. Det skulle kunna vara så att din tjej har vaginism.

Vaginism innebär att funktionen blir överkänslig och slidan drar ihop sig reflexmässigt då något trycker på. Vaginism kan också innebära att du har mer eller mindre klåda, sveda eller smärta i underlivet.

När det gäller vaginism brukas det delas in i partiell och total vaginism. Den partiella vaginismen stör penetration av kuk, dildo, fingrar eller tampong. Vid total vaginism är det omöjligt att bli penetrerad. För mig låter det som att du kan ha partiell vaginism, eftersom du har kunnat ha samlag.

Det skulle också kunna vara så att det är vestibulit. Det innebär att nerver i slidöppningens slemhinna kan vara överkänsliga. Om du då rör försiktigt vid slidan kan det till och med göra ont. Känslan brukar beskrivas som en brännande smärta. Nästan alla som har vestibulit har vaginism, men flera som har vaginism har inte vestibulit.

Orsaken till vaginism kan variera och det är sällan bara en anledning till att någon utvecklar det. Det kan handla om psykologiska orsaker men även tidigare erfarenheter av sex som gjort ont på grund av att hon inte var tillräckligt våt eller haft sex med någon man egentligen inte ville ha sex med.

Det är viktigt att hon går till ungdomsmottagningen eller gynundersöker sig. En partiell vaginism som fortsätter kan leda till total vaginism. Hon ska inte heller behöva ha ont under eller efter penetrerande samlag. Mitt råd är verkligen att hon unnar sig ett besök på ungdomsmottagningen.

Om personalen bekräftar att hon har vaginism finns det flera olika behandlingsmetoder. Här kan hon också vara med och påverka och förklara vad hon vill. Be personalen informera och våga fråga om kring funderingar. När det gäller vaginism är samtalet i fokus. Ofta så lär personalen ut olika träningsmetoder som hindrar de ofrivilliga muskelsammandragningarna såsom att föra in ett finger i hennes takt.

Under tiden så kan ni såklart njuta av sex på andra sätt! Det tror jag också är viktigt, så det inte blir ångestfyllt av sex. Smek varandra och hitta olika erogena zoner på varandra. Gå ner på varandra och utför oralsex. Utnyttja fantastiska klitoris (om det inte smärtar där på henne).

Lycka till och varma hälsningar, Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista