Hur ska jag sluta skämmas för min sexualitet?

Hej Robert!

Jag har varit osäker på min sexualitet rätt så länge, men känner mig mest bekväm i att kalla mig bi eller queer. Jag vill 'komma ut' och vara stolt, men det går inte.

Mina föräldrar har sagt att det är okej, och frågat om jag är lesbisk/bi/queer. Men varje gång de frågar så förnekar jag det. Några av mina vänner vet, men det är som om jag skäms.

Vill inte ha det så, vill inte skämmas, varje gång jag gör det blir jag arg/ledsen på mig själv. Var på gång med en flicka som jag fortfarande tycker mycket om, men bröt upp just för att jag skämdes över min sexualitet. Det känns hemskt.

Tacksam för svar /Vänlig hälsning 'Orolig Tjej'

------

Hej orolig tjej.

Vårt samhälle är oerhört heteronormativt, det vill säga att mycket utgår ifrån att alla är heterosexuella. Det är också delvis därför många går runt med skam. En skam som uppstår när man avviker ifrån heterosexualiteten. Det som du upplever är det många andra som går igenom, tyvärr.

Som du skriver tror jag det är oerhört viktigt att du tar tag i detta. Du förminskar just nu ditt livsutrymme, med att bryta en relation för att du skäms.

Jag skulle vilja trycka på att du verkar ha bra föräldrar som stödjer dig. Jag tycker du ska ta upp det med dem och prata igenom allting. Berätta om att du vill vara stolt, men att det känns svårt att komma ut. De har redan gett dig tecken på att de kommer ta det bra. Det är superskönt att få ett bra stöd hemifrån.

Jag skulle råda dig att försöka träffa andra HBTQ-vänner. Det är för många en oerhört lättnad att få dela erfarenheter. Beroende på var du bor och din ålder, skulle jag också råda dig att se om RFSL har någon caféverksamhet. Annars finns det HBTQ-klubbar, och olika internetforum för HBTQ-personer (exempelvis qruiser.com).

Hoppas det kommer gå bra, hör gärna av dig och berätta om hur det har gått!

Varma hälsningar, Robert.

Mer om HBTQ

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".