Svår att läsa ut. Foto: Matilda Berggren

Tips om en bok ni inte bör läsa

I början av min semester hittade jag den nu tjugo år gamla relationsboken "Män är från Mars, kvinnor är från Venus" av relationsrådgivaren John Gray, på en loppis.

Jag köpte den för en femma och beslöt mig för att försöka förstå varför den blev en sådan bestseller när den kom ut. Det visade sig att den skulle bli ganska svår att orka läsa...

Jag var beredd på att boken skulle innehålla en hel del värderingar och påståenden som luktar förlegade könsroller, men blev ändå överrumplad av hur mycket dynga boken innehöll.

Gray är väldigt generaliserande i sina resonemang, och menar bland annat att alla kvinnor vill prata när de är stressade, medan de flesta män måste "gå in i sin grotta" när de har något problem, vilket innebär att de vill titta på TV eller spela någon sport. Tills de kommit fram till en lösning, själva. Han menar att skillnaderna som finns mellan män och kvinnor existerar eftersom vi kommer från två olika planeter, och därför kan vi inte förstå varandra. Män måste förstå att kvinnor bara vill prata, och kvinnorna måste förstå att männen behöver vara tysta för sig själva utan att bli störda.

Ett annat problem, enligt Gray, är att kvinnor ofta försöker "hjälpa" sina män när de märker att de inte kan något, och drar ett exempel om ett par som är på väg till ett party. Kvinnan märker att mannen inte hittar vägen, och föreslår att de ska ringa och fråga om en vägbeskrivning. Då blir mannen väldigt sur. Detta på grund av att mannen då tänker att kvinnan inte litar på hans prestationsförmåga. Vad kvinnan borde göra, enligt Gray, är att ta ett djupt andetag och vara tyst tills mannen hittat vägen själv. Så att han kan känna sig duktig.

Ja, jag kanske inte behöver skriva att den här boken är den mest heterosexistiska skitboken jag någonsin läst. "Men det här var ju längesen", tänker ni. Ja, visserligen, men faktum är att författaren John Gray i en intervju i Skavlan så sent som i februari i år predikade exakt samma saker som då.

Läs inte boken i hopp om att du ska lära dig något, läs den om du vill få dig ett gott skratt.

/Matilda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".