AP Photo/Lai Seng Sin

Finns det kvinnor som har hysteriska, manliga fans?

- Tänk om män kunde dyrka kvinnor, säger webbredaktör-Ingrid sorgset.

Hon syftar på Justin Bieber vars tjejfans skriker och gråter av lycka när de ser honom. Vi försöker komma på en kvinnlig motsvarighet som har lika fanatiska killfans, men det står still i hjärnan.

När vi skrev om det på vår Facebooksida fick vi några förslag, bland andra Lady Gaga, Hannah Montana och Megan Fox. Visst finns det killar i alla åldrar som dyrkar Megan Fox, men handlar inte det mer om att de ser henne som ett sexobjekt som de vill ligga med? 

Lyssnaren Angelica skriver att det har med åldern att göra. Småflickor vill ofta vara ihop med en kändiskille medan småkillar snarare lär sig att sexualisera tjejer. Hon tror att det hänger ihop med att tjejer i större utsträckning får lära sig att "man måste vara kär i den man har sex med", vilket i sin tur leder till att man misstar tjejernas attraktion för kärlek. Intressant.

Enligt våra FB-fans finns det många killar som dyrkar kända kvinnor, både tonårsgrabbar och vuxna män. Men kanske lär sig killar och tjejer redan som barn att vara fans på olika sätt och kanske definierar vi även deras dyrkan olika? Tjejer är kära medan killar vill ligga, fast egentligen kanske Biebers tjejfans också är kåta och Megan Fox killfans fantiserar om ett mysigt förhållande med fondue framför brasan.  

Vad tror du?

/Julia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".