Finns det olika klitorisorgasmer?

Klitorisuppbyggnaden: ollon, skaft, skänklar & bulbus
4:34 min

Hej!

Jag undrar om det finns olika klitorisorgasmer? Jag kan nämligen få helt olika känslor och njutning beroende på vad jag gör med klitoris. Gnuggar jag något emot utan att ta direkt på så får jag en väldigt snabb och intensiv orgasm, men det blir en helt annan känsla när jag tar direkt på klitoris och får då istället en mycket skönare längre orgasm. Hur kommer detta sig?

/P

----

Hej P!

Ja, orgasmer kan verkligen upplevas olika från gång till gång, från stimulering till annan stimulering och så vidare.

Klitorisollon är väldigt känsligt och när du går direkt på klitorisollon kan det ge andra känslor än att ha något emellan. Lyssna gärna på min klitorisguide här, för att få mer information om hur mycket av klitoris som kan beröras:


På grund av förgreningarna som klitoris har inuti fittan, menar också en del att det är klitoris som stimuleras genom "G-punktsorgasmen". Men beroende på olika typer av stimuli och olika ställen som du berör kan du uppleva olika typer av känslor.


När det kommer till generell plan kan orgasm väcka olika känslor och betyda helt olika saker för olika individer. En orgasm kan kännas som en demonstration av sin sexualitet, att släppa stresskänslor, förlora kontroll, att visa intimitet, höjden av fysisk njutning, en känsla av att leva/frihet eller helt mekaniskt. Det kan också vara en andlig upplevelse eller att förlora/ta makt av sin partner till något djurisk sexualitet. Eller ett kort konstaterande: jaha, så var det med den orgasmen.

Varma hälsningar, Robert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".