Varför har sex blivit så jobbigt?

Varför har sex blivit jobbigt?

Har nu varit tillsammans med min pojkvän i fyra månader och allt känns underbart... Bortsett från det fysiska. I mina senaste tre år som singel har jag haft många lösa förbindelser och upptäckt nya sidor om vad jag tycker om/inte tycker om. På gott och ont. Har nu i efterhand insett att jag använde mig av sex för att få bekräftelse...

Nu när jag har träffat någon jag bryr mig så kan jag inte sluta tänka på vad han tycker om min kropp och hur bra jag är i sängen. Mitt självförtoende har sjunkit och det känns inte som att han attraheras av mig. Mycket pga att det bara var jag som tog initiativ i början, nu har jag slutat med det. Han inleder alltid sex nuförtiden, men inte närsomhelst utan bara vid sänggående... som att det förväntas av honom. Vi har pratat en del om sex, jag har berättat att jag har väldigt svårt att komma med killar och då berättade han att han känner sig otillräcklig. Han var modig nog att säga att han har ett porrberoende vilket han känner skam över, och jag blev glad för att han vågar öppna sig för mig. Däremot har jag börjat bli äcklad över detta, jag ryser i hela kroppen när jag tänker på porren eller att han har haft sex med andra innan mig. Trots att jag själv tittar på porr regelbundet och har haft många sexpartners.

Hans porrtittande har minskat betydligt de senaste tre månaderna, men har ändå inte märkt av nån förändring i hans lust. Svårt att sammanfatta mina problem, men det blir som en ond cirkel då jag inte känner mig attraktiv och blir spänd och inte kan bli våt. Det är sällan vi slutför ett samlag nuförtiden (för mig är det när killen kommer), jag tycker inte att det är skönt eller för att han blir slak (han säger att han är trött och inte orkar). Han är dessutom en mer "vanilj"kille medans jag gillar mer hårdhänta tag. När jag påpekat detta verkar han bli illa till mods.

Nu kommer du säkert säga att jag ska prata med honom om detta men det kommer ju bara spä på hans känsla av otillräcklighet och båda kommer känna mer press och sex kommer bli något onaturligt. Jag skäms så mycket och vill inte ta upp det här med honom, Jag har funderingar om att göra slut fast han egentligen är den jag vill ha och tycker så väldigt mycket om.

Detta påverkar mitt liv väldigt mkt. Tacksam för lite tips eller bara uppmuntran :) Kram

-----

Hejsan!

Det är många olika saker du tar upp i ditt brev som påverkar både din sexualitet och hans sexualitet. Ni verkar kunna ha en öppen kommunikation kring sex, vilket är bra! Som du skriver, så trycker jag ofta på att öppet berätta för sin sexpartner/kärlekspartner om vad en går runt och funderar på. Det är också först då det är lättare att tillgodose varandra behov och förstå sig på varandra. Att öppet prata om sexualiteten behöver inte ge press och känslor av otillräcklighet - det kan också ge tvärtom-effekt. Det verkar också viktigt att ni diskuterar det här med er dåtid och nuet. Exempelvis så är det viktigt att inse att det ni har är unikt, men att hur ni har levt era liv och haft tidigare sexuella erfarenheter är en del av er. Det kan lätt bli en hang-up, som kan förstöra, i en relation om ena partnern blir svartsjuk och tänker på vad ens partner har haft för sex innan.

Du skriver att du inte kan sluta tänka på vad han tycker om din kropp och hur väl du presterar i sängen. Detta i sin tur kan också påverka din sexuella lust, där du spänner dig och inte lubricerar/blir våt. Psykologiska orsaker till avsaknad av lust kan vara just oro, ångest och stress. Sedan kan det också vara så att pressen på att "det borde vara så mycket enklare när vi gillar varandra" ytterligare pressa på. En viktig detalj är att ni har setts under ganska kort tid, 4 månader, och att för många kan ta det ett bra tag innan vi förstår våra sexpartners bättre. Det kan vara så att ni behöver mer tid att lära känna varandras kroppar och sexuella fantasier, innan ni blir mer kompatibla med varandra.

Det här med sexuella initiativ tror jag också sätter fingret på något. Kanske är det så att ni både har föreställningar om varandra som inte fullt ut stämmer? Du skriver att han tar initiativ vid läggdags "som att det förväntas av honom". Kanske är det för att han tidigare är van att framförallt ha sex på kvällen? Detta tror jag är viktigt att ni pratar igenom - speciellt om du ofta går i tankar som "vad tänker han om mig/gillar han det jag gör osv". Är det så att han väntar på att du ska ta initiativ? Fråga honom hur han vill göra!

Ett sätt att tänka på det här är att sänka ambitionsnivåerna - och gå bortom idén att sex är när samlag fullbordas. Det betyder att sex kan vara spännande, häftigt, roligt och skönt bara av att vara intima med varandra. Att ni försöker vända på det och se det som att även sex (oralsex, petting, smekning) utan orgasm är jäkligt gött det också!

Hoppas du fick dig några nya tankesätt!
Varma hälsningar,
RobertMer om Frågor om lust

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".