Finns det rättvisemärkt porr?

Hej Robert! Jag undrar om det finns någon rättvisemärkt porr? Alltså, porr som man med gott samvete kan titta på (helst gratis på nätet) och veta att alla medverkande gör det frivilligt, att inga droger, etc varit inblandade, att typ genusaspekten är schysst, m.m.

 Finns sånt? Det borde finnas! Jag har av någon anledning som jag inte kan sätta fingret på lite dåligt samvette när jag konsumerar porr på nätet, kanske skulle en sådan märkning göra det lättare.

/Emm

----

Hejsan Emm!

Porrindustrin och porrbranschen är stor och villkoren varierar mycket hur det ser ut för porrskådespelare och inblandade. Så det är en relevant fråga.

Här tipsar jag om erotiska filmer där övriga kommentatörer har fortsatt ge tips. Men en erotisk film är ju inte samma sak som porr.

Det finns olika feministiska porrfilmer och porrhemsidor. I Sverige brukar främst Dirty Diaries lyftas upp som exempel. Andra exempel är egenproducerade porrfilmer och kanske skulle konstprojektet Black Spark falla dig i smaken?

Vissa upplever “amatörporr” som mindre snäv porr. I amatörporr, som du kan hitta på diverse olika porrsajter, finns alla sorters personer, kroppsstorlekar och åldrar. Vissa porrforskare hävdar dock att mycket av amatörporren inte görs av amatörer. Snarare är det så att professionella porrskådisar har intagit den "nya arenan".

Hmm... jag funderar just på feministisk porr. Inom BDSM tangerar kön, makt vara mer lekfulla. Om du inte är inne på BDSM- dvs bondage dominans eller sadomasochism, så finns det ändå alltid lite BDSM-light. Pegging är väldigt häftig heterosexuell porr ofta.

I och med att det finns så mycket porr på nätet, så tror jag det enklaste är att göra lite sökningar på feministisk och jämställd porr.
Varma hälsningar,
Robert

Mer om Frågor om onani

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".