1 av 2
Barnmorskan Anna Palmstierna. Foto: Julia Blomberg/SR
2 av 2
Sofia Sjöberg var den första i Stockholm som fick HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer. Foto: Fredrik Persson SCANPIX

Allt du behöver veta om cellprov och cellförändringar

3:00 min

I dag är det Gyncancerdagen som Södra Teatern i Stockholm uppmärksammar med föredrag och samtal om HPV-vaccin och skydd mot livmoderhalscancer. Då passar vi på att reprisera min stora guide om hur ett cellprov går till, vad som händer om du har cellförändringar och var du kan vända dig om du är orolig.
Läs även Matildas krönika: "Jag hade cellförändringar"

/Julia

Alla kvinnor mellan 23 och 50 år blir kallade till en cellprovskontroll var tredje år, därefter var femte år till och med att du fyller 60.  

Ett cellprov görs för att upptäcka cellförändringar som kan utvecklas till livmodershalscancer. Ju tidigare du börjar gå desto mindre är risken att du blir sjuk.

- Vi gör en miljon cellprover varje år och av dem är cirka 95 procent normala och fem procent visar cellförändringar. 450 kvinnor får livmoderhalscancer i Sverige varje år och runt 150 avlider av sjukdomen, säger barnmorskan Anna Palmstierna.

Ett cellprov innebär att man tar ett prov från livmodertappen för att se om det finns infektion av ett HPV-virus längst ner på tappen.

Det finns över 40 olika sorters HPV-virus, bland annat det som orsakar kondylom. De flesta infektionerna läker ut av sig själv, men om HPV-viruset inte upptäcks och hinner växa kan det utvecklas till cellförändringar.

Några veckor efter kontrollen får du ditt provresultat på posten och du får veta om du har cellförändringar eller inte. Om så är fallet får du komma på återkontroll och eventuellt göra en konisering där man tar bort en bit av livmodertsppen. 

Om du är orolig för att du har cellförändringar kan du gå in på 1177.se där det finns mycket information om cellprover.

Det är gratis att vaccinera sig mot livmoderhalscancer för tjejer som är födda mellan 1993 och 1998. Vi som är äldre får betala och priserna varierar från stad till stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista