Varför skaver och svider det i fittan?

Hej.

Jag söker mig till er eftersom jag inte hittat hjälp någon annanstans. 

Jag är en tjej på 22 år som har ett sexproblem: jag har det i princip aldrig skönt vid samlag - och inte bara det - det gör även ont, skaver och ger ett slags urinvägsinfektionsliknande problem i flera veckor efteråt. Vi kan ha haft sex i fyrtio minuter innan samlaget kommer på tal och jag kan vara hur våt som helst, det skaver ändå otroligt. Efteråt går jag på toa och jag tror att det hjälper ibland mot urinvägsproblemen, men varför får inte jag ha det skönt vid alla typer av sex?

Vi har provat många ställningar och på de flesta ställen på nätet står det att jag ska rida killen, men det funkar inte för mig - utöver skavet hugger det också till i magen. Jag är ju så våt jag kan bli och vi använder mängder av glidmedel! Jag är så ledsen, för jag vill kunna ha sex på alla sätt som finns och ha skönt av det. 

/Camilla

-----

Hej Camilla. Sex ska vara skönt och härligt!

Kort förklarat kan man säga att i vulvaområdet finns en hel del muskler som är till för att stänga öppningarna vid urinröret, slidan och ändtarmen. Musklerna är alltså på givakt (den drar ihop sig) för att stänga slidan vid behov. Detta är något som sker reflexmässigt. Vaginism innebär att funktionen blir överkänslig och slidan drar ihop sig reflexmässigt då något trycker på. Vaginism kan också innebära att du har mer eller mindre klåda, sveda eller smärta i underlivet.

När det gäller vaginism brukas det delas in i partiell och total vaginism. Den partiella vaginismen stör penetration av kuk, dildo, fingrar eller tampong. Vid total vaginism är det omöjligt att bli penetrerad.

Det låter som det är en form av smärtproblematik i ditt underliv. Det skulle kunna vara så att smärta i fittområdet är vestibulit. Det innebär att nerver i slidöppningens slemhinna kan vara överkänsliga. Om du då rör försiktigt vid slidan kan det till och med göra ont. Känslan brukar beskrivas som en brännande smärta.

Lyssna här på en tjejs beskrivning av vestibulit.

Mitt tips är att du går till en gynekolog för att undersöka dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista