En grubblande kille (som dock inte har med frågan att göra). Foto: FlickR/glassghost/CC BY-NC 2.0
Fråga Robert

Hur i helvete ska någon fatta tycke för mig?

"Jag tror aldrig att en tjej velat ligga med mig bara för hur jag ser ut. Men jag har ju ändå legat ett antal gånger, betyder det då att min personlighet är så underbar att tjejer vill ligga på grund av det?

Vad är det som egentligen spelar roll, jag menar jag är inte ute efter att "bara ligga" längre. Jag vill vara med någon som gillar mig, men är det ens möjligt när ens personlighet inte matchar ens utseende? Jag menar, visst, efter en krogrunda kan jag nog övertala någon stackare så att dom ligger med mig, men när dom då vaknar nästa morgon och bara ser den här fettklumpen dom ligger bredvid, hur i hela helvete ska dom då fatta tycke för mig?".

Jag lade ut denna fråga på vår Facebook-sida för att få höra andras syn på saken. Tryck på läs mer för att se kommentarerna:

 • Jonathan: Vederbörande börjar i helt fel ände. Ett krogragg/ONS är inte avsett att bli ett förhållande. Det har det aldrig varit. Hela grejen är att undvika det inbillade stigmat att gå hem ensam.

  Börja nätdejta, eller försök träffa folk på lugnare fester. Föreslå en fika och börja långsamt. Om du ligger med dem direkt skapas bara bilden att det är det som ert förhållande går ut.
 • Thobias: Alla är någons typ, men man måste i viss mån vara sin egen typ också, dvs man måste kunna vara den man är oavsett hur man ser ut.

  Det mänskliga psyket kan läsa andra människors tankar och känslor, men är egentligen för trög för att medvetet förstå det, så om en person känner att/tänker mycket på "jag är ful" så ökar risken att andra tänker så också, även om det aldrig sagts högt.

  Jag kämpar själv med hur jag tänker, och vet tyvärr inte än om det hjälper.
 • Malin: Han kan även börja träna, en hälsosam livsstil är alltid positivt.

  Sen tycker jag det känns trist att döma förhållanden som startar på uteställen. Det är ju t.ex där man träffar folk med samma musiksmak om man är musikintresserad. Det är inte ett "sämre" förhållande för att ett par möttes på en festtillställning.
 • Lina: Tänker att den här människan behöver dejta sig själv. Älska varenda del av sig själv. Så länge man inte älskar sig själv tror man inte att någon annan kan göra det heller.
 • Sara: Ja, dejta på andra vis än att gå på krogen... När man känner sig sådär uppgiven som brevskrivaren verkar så är det svårt att vara attraktiv... Kanske kan det vara bra att strunta i att tänka på det ett tag och umgås med nära vänner och göra sådant man verkligen tycker om... Sedan när man mår lite bättre kan man börja leta igen.
 • Frida: I min mening kan en person se ut hur som helst. Beter sig personen som skit, ser den också ut som skit, hur "snygg" den kan anses vara i allmänhetens ögon. En bra personlighet genomsyrar hela jaget och gör personen automatiskt snygg.
 • Sandra: Jag känner igen mig i det där fast har haft en annan problematik och fortfarande har till viss del. Jag har istället fysisk och psykisk sjukdom som "hindrat" mig och haft tankar som "vem fan vill dejta en sjukling? Han ska inte behöva ta hand om det". Det jag har lärt mig genom åren kring detta är att du behöver inte älska det men du behöver acceptera det för vad det är. Säga "okej, detta är mitt problem men det är en del av mig och jag duger som jag är". Alla förtjänar vi det bästa för oss och när man väl är öppen för att det är en del av en och man accepterat det så kommer det mesta av sig självt för då ser man det inte som ett hinder längre och då accepterar andra det bättre också.
 • Dan: Om man tycker att man är för fet så kan jag rekommendera att börja träna gruppdans. Det har gett mig ett nytt liv med många positiva spiraler.
 • Elisabeth: Jag tror att du måste älska dig själv i första hand. Inte tänka dig som en fettklump. Jag vet att det är lätt att tycka illa om sig själv när man är stor. Men nyckeln till att känna sig älskad ligger i att man sätter värde på sig själv.
 • Rebecca:  flesta brudar jag känner är inte ytliga i sitt val av pojkvän eller älskare. han får gärna ha en tjock mage osv. brudar värderar annat, som personlighet. själv (heterobrud) har jag tyvärr märkt att ju snyggare min utsida blir, ju fler skills jag anammar, och ju intressantare o visare min insida blir, desto svårare har killar för att falla för mig. åtminstone här i sverige. det är som om jag var mera flickvänsmaterial när jag var fulare, osäker och oerfaren. märkligt. men du har patriakartet på din sida, go for it!
 • Magnus: Bättre "bara ligga" utan förhållande än "sällan ligga" i ett förhållande ;) Tips: ingen vill inleda ett förhållande för att man tycker synd om någon, självömkan är ingen bra ingång. Attraktion sitter mycket mer i utstrålning än utseende, lägg krutet där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".