Bild från Rickard Södebergs blogginlägg. Foto: Print Screen Rickard Söderberg

Kärlek, en mänsklig rättighet?

6:01 min

Just nu är det mycket medial uppmärksamhet kring Rickard Söderbergs blogginlägg riktat till våra makthavare om hur homosexuella män i Ryssland blivit lurade, torterade och förnedrade på offentliga platser utan något som helst ingripande av den ryska polisen...

"Homofoba djävlar raggar upp unga killar på dejtingsajter, under falska nick. När de sedan träffas tillfångatar svinen de pojkarna, binder dem, dränker dem i urin, förnedrar och torterar dem. På öppna platser. Och allt spelas in på video och läggs ut på internet för att ungdomarnas skolkamrater, familj och andra unga homos ska skrämmas till livslångt förnekande av kärlek. Videona ligger på internet, men ni ska slippa se dem. De är för hjärtskärande"

Så här lät det när Rickard Söderberg var med i P4 extra tidigare idag:


Gör det någon skillnad då, att en ensam bloggare skriver om sin frustration över ryska övergrepp på HBTQ-personer? I ett nätupprop uppmanar han Svenska ambassaden i Ryssland att hissa Prideflaggan. Just nu har den 17 000 följare. Till och med utrikesminister Carl Bildt har twittrat om det.

Så ja, det gör skillnad. För han är inte ensam. Och visst är det så, att kärlek oavsett läggning borde vara en mänsklig rättighet? Är det något som Pride för med sig, så är det att synliggöra det!

/Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista